3 Ekim 2013 Perşembe

Ekran Kartı –Grafik Kartı nedir?

Bir bilgisayara almak istediğinizde benim size soracağım sorulardan birisi bu bilgisayarla oyun oynayacak mısınız olacaktır. Eğer cevabınız evet ise sizden hangi oyunları oynamak istediğinizi bana söylemenizi isteyeceğimdir. Bunu yapmamdaki amaç kullanacağınız bilgisayarın grafik ihtiyacını tespit edip size en uygun ekran kartını bulmak içindir.
Ekran kartı ya da bir diğer ismiyle grafik kartı basitçe bilgisayarınızdaki görüntüden sorumlu olan parçadır. Ekrana gelen tüm görüntüler bu devre bütününden geçer. Görüntüden sorumlu bu devre bütünü dahili ve harici olmak üzere iki türde karşımıza çıkar.
Dahili olan grafik kartları ana kart üzerine gömülüdür. İngilizce bunlara on-board grafik kartı denilir. Bu tip sistemlerde görüntüden sorumlu entegre, işlemleri yapabilmek için bilgisayarın hafızasını (RAM) ve işlemcisini kullanmaktadır. Bu da sistem performansını düşürmektedir. Bir de son dönemde çıkan işlemci modelleri kendi üzerlerinde gömülü grafik kartlarıyla gelmektedir. Bu yeni işlemciler üzerindeki grafik kartları gün geçtikçe daha güçlenmektedir. 
Harici grafik kartları –ki gerçek anlamda kullanıcıların grafik kartı denildiğinde kastettikleri budur- ana kart üzerine sonradan giriş yuvalarına eklenen parçalardır. Genellikle iyi bir oyun kalitesi ve deneyimi için bu harici grafik kartlarına ihtiyaç duyarız. Bunun sebebini size biraz sonra grafik kartlarının yapısını anlattığımda eminim daha iyi kavrayacaksınız.
Grafik kartları ana hatlarıyla dört parçadan meydana gelmektedir: GPU (Graphics Processing Unit) Görüntü İşlemcisi, Soğutucu, Hafıza(RAM), ve RAMDAC  (RAM Digital-to-Analog Converter).
GPU Görüntü İşlemcisi. Ekrana verilecek olan görüntünün işlenip sunuma hazırlanmasının yapıldığı işlemci modülüdür. Bu aslında kendi başına bir işlemcidir.
Hafıza (RAM) Bu hafıza modülü, GPU ve diğer görüntü entegreleri tarafından kullanılan grafik kartına özgü hafızadır. Bunun olmadığı durumlarda görüntü işlemleri için bilgisayarın hafızası (RAM) kullanılmaktadır. Bu yüzden de
Hazırlanan görüntü ekranlara gönderilmektedir. Lakin dijital dünyada bir ve sıfırlar mevcuttur. Eskiden kullanılan CRT (Cathode Ray Tube)monitörleri hatırlayacaksınız bunlar oldukça büyüktür ve analog görüntü verirler. İşte RAMDAC bu iş içindir. Grafik kartını düzenleyerek dijital görüntünün analog görüntüye çevrilmesini sağlayan bir RAM hafızadır. Eskiden kendi başına bir parça olan bu parça günümüzde GPU içerisine gömülü haldedir. Bu yüzden artık önemini yitirmiştir. Aynı zamanda bu parçacık, analog ekranların ortadan kaybolmasıyla birlikte yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır.
Grafik kartı ile ekran arasındaki bağlantı türleri nelerdir.
VGA (Video Graphic Array) ya da D-sub,Bu bağlantı tipi en eski ve en yaygın olarak kullanılan bağlantı türüdür. Görüntü analog olarak aktarılır. Bu arabirim mavi renkte ve 15 pinli bir yapıya sahiptir. Hemen hemen her bilgisayarda bulunmaktadır.
Digital Visual Interface (DVI-I),Bu bağlantı türü VGA’den sonra geliştirilmiştir ve sıkıştırılmamış dijital video verisinin taşınmasını amaçlamaktadır. Birden fazla tipi mevcuttur. Bazı tipleri analog görüntüyü de desteklemektedir.
High-Definition Multimedia Interface (HDMI),Ses ve görüntü verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. Eğer bilgisayarınızı televizyon ekranına bağlamak istiyorsanız bu bağlantı türü en iyi seçimdir. Hem görüntü kalitelidir hem de ses taşınmaktadır.
DisplayPort, Video Elektronik Standartları Kurumu ( Video Electronics Standards Assosiation - VESA) tarafından önerilen, yeni bir dijital görüntü ara yüzü standardıdır. Bu bağlantı türünün lisans ve telif hakkı serbesttir.
  
Günümüzde harici Grafik Kartlarının ana kart üzerine üç değişik şekilde yerleşmektedir.
AGP,PCI-X ve PCI Express. AGP ve PCI-X bağlantı ara yüzünü kullanan grafik kartları artık günümüzde yok denecek kadar azdır. Bu yolu bize sunan ana kartları bulmakta oldukça zordur. Günümüzdeki grafik kartları PCI Express ara yüzünü kullanmaktadır.
Yeni bir bilgisayar alırken ilk önce lütfen onu ne için kullanacağınızı düşünün. Eğer üç boyutlu oyunlar oynamak istiyorsanız veyahut ta mimari çizim programları kullanacaksanız muhakkak iyi bir harici ekran kartı almanızı öneririm. Yok, bana facebooktaki oyunlar yeter ya da ben sadece web sayfalarına giriyorum diyorsanız harici gömülü ekran kartı sizin için yeterlidir, fazla masrafa gerek yok.

3 yorum:

  1. "Yok, bana facebooktaki oyunlar yeter ya da ben sadece web sayfalarına giriyorum diyorsanız harici gömülü ekran kartı sizin için yeterlidir, fazla masrafa gerek yok."
    cümlesinin tersi olmuyor mu dolayısı ile?

    YanıtlaSil
  2. Sondan 2. cümlede geçen "harici gömülü" deki haricinin "dahili" olması gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  3. Yeni bilgisayar alacağım fiyat uygun bir leptop buldum sizce bu laptop nasıl öğrenci için Alaçam online ders ve arada oyun oynamak için nasıl AMD rayzen3 işlemci 4 GB ram 128 HD SSD 2 GB anti redon grafik kart

    YanıtlaSil