8 Şubat 2013 Cuma

İnternet’e nasıl bağlanılır





Bu hafta sizlere aslında birçoğumuzun bildiği ve kullandığı bir konudan bahsetmek istiyorum: Nasıl ve hangi yöntemlerle İnternet sahibi olabiliriz, bir servis sağlayıcıdan Internet paketi alırken nelere dikkat etmeliyiz, kurulum ve kullanım esnasında ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz, gelin bugün bunları tartışalım.
Şu anda kabul gören ve sıkça kullanılmakta olan başlıca iki çeşit Internet servis bağlantı yöntemi vardır: ADSL ve 3G bağlantısı. ADSL bağlantısı için bir sabit telefon hattına ihtiyacımız vardır lakin 3G bağlantısı için ise cep telefonundan yani SIM kart üzerinden bağlantı yapılmaktadır. Lakin burada lütfen kablosuz bağlantı yani wireless bağlantı ile 3G’yi karıştırmayınız. Kablosuz bağlantı iki makina arasında Internet ve ağ paylaşımı için kullanılmaktadır ve bu konuya daha sonra değineceğim.
ADSL bağlantısı hemen hemen herkesin evinde kullandığı bağlantı çeşididir. Açılımı ise Asymmetric Digital Subscriber Line yani Bakışımsız Sayısal Abone Hattı’dır. Bunun için her zaman bir adet telefon hattına ihtiyaç duyulmaktadır. Gerçi burada şunu belirtmekte yarar vardır. Bu var olan telefon hattının Digital olması gerekmektedir. Ayrıca ADSL hizmeti sunmak için bağlantı noktalarının merkez sunuculara en fazla 8 kilometre uzaklıkta olması gerekmektedir. Bölgemizde birçok köyde ADSL hizmeti henüz yoktur. Sebebi ise bu bağlantı noktaları için gerekli yatırımın yapılmamasından kaynaklanmaktadır. ADSL sistemi aynı telefon hattı üzerinden bizlere hem telefon hizmeti almamızı hem de veri yani Internet olanağını sunar. Bu başta geçen Asymmetric (Bakışımsız) kelimesinin anlamı kullanıcıların veri indirme ve veri yükleme kapasitelerinin eşit olmadığını ifade etmek için kullanılır.

Bir ADSL internet hizmeti almaya gittiğinizde size 2MBps’ten başlayarak en fazla 24 Mbps’e kadar olan paketlerden bahsederler. Peki, bunlar ne anlama gelir. Bunlar sizin Internet veri indirme yani Download hızınızı belirtmek içindir. Sade bir dille ifade edecek olursak saniyede indirebileceğiniz veri büyüklüğü anlamına gelir. Genellikle veri yükleme yani Upload hızından bahsedilmez. Zaten Upload hızı sadece Internet’e bir şey yüklemek için kullandığından ev kullanıcıları tarafından pek fark edilmez ve yüksek olması işlev açısından o kadar da önemli değildir. Ayrıca ADSL yöntemi en fazla 24Mbps’e kadar veri hızı sağlamaktadır. Daha fazlasını yapı olarak veremez. Lakin son dönemde ortaya çıkan VDSL 24 Mbps’ten daha yüksek hızlar sunmaktadır yüzden de 35Mbps ve 54Mbps hızlardan söz edilmektedir.

Düşük veri indirme hızında İnternet’e sahip olanlar Youtube gibi sitelerden video izlerken donmaların olduğunu gözlemleyebilirler. Bunun sebebi Internet hızlarının düşük olduğunun bir belirtisidir. İzlenmek istenilen videonun boyutu yüksek olduğu için kesilmeler olur ve bu video bilgisayarın hafızasına yerleşene kadar beklemek zorunda kalınır. Internet hızınızı kontrol etmek için http://www.speedtest.net  sitesine girip buradan Internet bağlantı hızınızı ölçebilirsiniz. Satın aldığınız hizmetin çok altında bir hız varsa hemen servis sağlayıcınızı aramanızı öneririm.

Şimdi gelin hep beraber yeni bir ADSL Internet paketi satın aldığımız bir senaryoyu inceleyelim. Bir eve kullanıcısı olarak sayfalarda gezmek istiyorum ve aynı zamanda Skype ’ta Almanya’daki yeğenimle konuşmak istiyorum bunun için 4Mbps’lik bir paketin bana uygun olduğuna kanaat getirdim ve bunu bana en uygun olan bir servis sağlayıcısından aldım.

Zaten ADSL’de Internet sınırsız olduğu için 7 gün 24 saat rahat rahat ekstra para ödemeden kullanacağım. Bana evimde Internet olması için biraz beklemem gerektiğini söylediler. Bu süre geçtikten sonra elime bir kutu tutuşturdular. Ayrıca kullanıcı adımın ve şifremin yazdığı birde kâğıt verdiler ya da bu bana SMS yolu ile gönderecekleri söylediler. Bu kutuyu açtığımda içinden bir modem ve yanında da bazı kablolar ve ayrıca iki adet küçük kibrit kutusu büyüklüğünde iki kutucuk çıktı. Şimdi ne yapmam gerekiyor? Yukarıda da bahsettiğim üzere ADSL teknolojisi bizlere aynı telefon hattı üzerinden hem ses yani telefon hem de veri yani Internet hizmeti verebilecek kapasitededir. Lakin bu ses ve verinin karışmaması için bazı araçlara ihtiyacımız vardır. Bunlardan ilkine ayırıcı yani splitter denir. Bu kibrit kutusu büyüklüğünde olan ve 3 adet kablo yeri olan kutucuktur. Bu kullanılmazsa Internet bağlantısı yapamayız. Ülkemizde sadece Cyta farklı bir altyapıya sahip olduğu için bunu kullanmaz diğer bütün şirketler bunu kullanmak zorundadır.
Duvardan gelen halk arasında OTE teli dediğimiz telin bir ucunu bu kutuya taktıktan sonra diğer tarafından çıkan iki telefon telinden birisini modeme diğerini ise telefonumuza takarız. Hangi telin nereye takılacağı bu kutucuk üzerinde belirtilmiştir. Telefona takılan telin ucuna gerekirse filtre diye tabir ettiğimiz yine bu kutudan çıkan ve iki telefon teli girişi olan kutucuğu takarız. Bunun sebebi telefonla konuşurken duyduğunuz parazit sesleri yok etmek içindir. Eğer telefonunuzda halk arasında kullandığımız gibi cızırtı varsa bunu sebebi filtrenin takılı olmamasından kaynaklanmaktadır. Peki, bunları yaptık Internet geldi mi? Son günlerde aldığım bilgilere göre hemen hemen tüm firmalar önceden bize verilen kullanıcı adı ve şifreleri kendileri modemlerin içerisine geçirmeye başladılar bu yüzden İnternetimiz gelmiş olabilir. Eğer servis sağlayıcımız bize bu hizmeti vermiyorsa bizim bu kullanıcı adı ve şifremizi modemin içerisine kaydetmemiz gerekmektedir. Bunlar bizim servis sağlayıcımızın bilgisayarlarıyla haberleşip Internet almamız için gerekmektedir. Yine burada da vurgulamak istiyorum bunun kablosuz bağlantı şifreleriyle hiçbir bağlantısı yoktur, tamamen ayrı şifrelerdir. Bundan sonra yine kutudan çıkan iki ucu da telefon teline benzeyen ama daha büyük olan Internet ağ kablosu diye tabir ettiğimiz telin bir ucunu modemin arkasına diğer ucuna da bilgisayarımıza takarız. Yukarıda bahsettiğim gibi eğer şifrelerimiz tamamsa Internet gelmiş demektir yok hayır ise burada kurulum yapmak durumundayız. İnternetimiz geldiğine göre şimdi dizüstü bilgisayarımızdan kablosuz olarak İnternet’e bağlanabiliriz. Hadi gelin bunu nasıl yapacağımızı haftaya bırakalım. 

3 yorum:

  1. bu da guzelmis haftaya ne var abi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım ,zamanım olursa biraz Windows 8 'li cep telefonlarından bahsetmek istiyorum.Senin önereceğin bir konu varsa o konu hakkında yazmak daha hoşuma gider.

      Sil
  2. Altyapısız internet mi arıyorsunuz? Tıklayın: altyapisizinternet.com

    YanıtlaSil