28 Kasım 2013 Perşembe

E-Posta ve Şifrelerimiz





Geçen hafta sizlere epostadan ve uygulamalarından bahsetmiştim. Yine bu hafta bu konu üzerinden devam edip epostanın günümüz Internet dünyasındaki kullanımından ve bu kullanım esnasında nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsetmek istiyorum.

Daha önceki yazılarımda da sıkça dile getirdiğim gibi bir eposta hesabınız olmadan sadece İnternette gezinti yapabilirsiniz. Kısaca eposta adresi olmayan birisi:

1.       Sosyal paylaşım ağlarına dahil olamaz,

2.       PlayStore gibi ortamlardan oyun ya da uygulama indiremez,

3.       Bulut veri depolama alanlarını kullanamaz,

4.       Windows 8 , Android ve MacOS  gibi işletim sistemlerinin sunmakta olduğu tümleşik çözümlerini kullanamaz.

 

Yani yeni nesil Internet kullanıcısının muhakkak bir eposta hesabına ihtiyacı vardır. İlk bakışta isim yeterli olmuyor mu diyebilirsiniz. Ama ortam Internet olunca eposta olmadan olmaz. Sizinle irtibata geçmenin en ucuz yolu budur. Aksi takdirde birilerinin teyit ya da bilgi için sizi araması gerekir. Küresel tabanda bir oluşumdan bahsettiğimiz içinde telefonla görüşme oldukça pahalıdır. Dolayısıyla en ucuz haberleşme eposta yardımıyla olur.

Buraya kadar her şey normal. İşin sorunlu kısmı şimdi başlıyor. Genelde son kullanıcılar sadece facebookta ya da twitterda bir hesap açmak isterler, eposta hesabıyla uğraşmak istemezler. Lakin facebook’a kaydolmak istediğimizde facebook bizden bir eposta adresi ister. Bu durumda da kullanıcı ilk önce bir eposta adresi almak durumunda kalır.

Genelde bu eposta edinme işlemi facebook ya da başka bir sosyal paylaşım sitesine biran önce kaydolma cabasıyla hızlı bir biçimde gerçekleştirilir. Bu yüzden genelde kullanıcı buraya verdiği şifreyi pek hatırlamaz hatta bu yeni edinmiş olduğu eposta hesabını bir daha hiç kullanmaz. Bu arada facebook ya da türevi olan site de kullanıcıdan şifre ister. Web tarayıcıları kullanıcılara kolaylık olması açısından kullanıcının ilk defa şifre kullanarak girdiği web sayfasına bir dahaki girişlerinde şifre kullanmaması için bu şifreyi kullanıcı adına kaydederler. Tabii ki ilk başta kullanıcının buna razı olup olmadığını sorarlar. Genelde son kullanıcılar buna evet dedikleri için şifreler buraya kaydolur. Bir sonraki girişlerde şifre sorulmadan kullanıcı bu siteye rahatlıkla girer.

Gel zaman git zaman genelde Internet kullanıcılarının başına gelen bizim kullanıcımızın da başına gelir

·         Bilgisayar virüs kapar,

·         Bilgisayara kötü amaçlı bir yazılım girer,

·         Eposta adresi ya da facebook hesabı çalınır,

·         Bilgisayara format atmak (işletim sistemi yüklemesi)  gerekir.

 

Bu gibi durumlarda kullanıcının sosyal ağlara bağladığı eposta hesaplarının şifrelerini bilmesi gerekmektedir. Eğer bunu biliyorsa tekrardan hem eposta hesabına ulaşabilir hem de sosyal ağlardaki hesaplarına erişebilir. Eğer bunları bilmiyorsa eposta hesaplarının kurtarılması devreye girer. Bu durumda eposta hesabı açılırken kullanıcının vermiş olduğu bilgilerin doğrulanması istenir. Gerçek dünyada ben dahil bunu hatırlayan kullanıcılara pek sık rastlamaz.

Son dönemde eposta veren firmalar ve sosyal paylaşım ağları ve diğer hizmetleri sunan şirketler, eposta adresi alırken ve sistemde hesap açarken kullanıcılardan cep telefonu numaralarını istemektedir. Bunu herhangi bir sebepten hesabınıza ulaşamadığınız anda size SMS yoluyla gerekli şifreleri göndermek için kullanmaktadırlar. Oldukça kullanışlıdır ve hesabınıza ulaşmama gibi bir sorununuz olmaz. Lakin bu uygulama oldukça tartışılmaktadır. Bunun arkasında firmaların neleri planladığından tutun da bu bilgileri nerelerde kullanabilecekleri konusunda geniş çaplı tartışmalar yapılmaktadır.

Konunun özüne inecek olursak, günümüz Internet kullanıcılarına benim naçizane tavsiyem

1.       Internet ortamında eposta ve ağlara kaydolurken işlemlerinizi acele etmeden yapın,

2.       Kullandığınız şifrelerin içerinde muhakkak sayı,  harfler ve özel karakterler (+,%,* $ vs.) kullanın

3.       Muhakkak ama muhakkak şifrelerinizi bir yere yazın ,(akılda kalmazsa yazıda kalsın),

4.       Yılda bir iki defa olmak üzere eposta ve sosyal ağ şifrelerinizi değiştirin ve 3 numaralı kurala uyun.

Unutmayın şifreyi unutursanız hesap elimizden uçup gider. Bunun için güzel bir sözdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder