5 Mart 2013 Salı

iOS, Android ve Windows Phone 8 Karşılaştırması


 
 
Bu hafta sizlere, son dönemdeki yeni gelişmeler ışığında, cep telefonu ve tablet bilgisayarlarda hâkim durumunda olan üç işletim sisteminden bahsetmek istiyorum. Apple tarafından kullanılan iOS, Google tarafından yeni sunumu yapılan Android Jelly Bean ve Microsoft tarafından sürülen ve piyasayı iyice kızıştıran Windows Phone 8.Hangisi daha iyi gelin bir bakalım.

Akıllı telefon deyince aklımıza ilk önce içerisinde Android olan telefonlar geliyor. Ardından bir iPhone gerçeği var, o telefon değil o bir iPhone. Kullanıcıya saygınlık kazandıran bir ürün. Birde son dönemde ortaya çıkan bir Windows Phone olayı var adını sıkça Nokia ve HTC ile duyuyoruz, reklamları yapılıyor. Gerçek şu ki, bunların hepsine birden akıllı telefon deniyor. Peki, neden bunlara akıllı telefon diyoruz. Bunun tek sebebi üzerlerinde kendilerine ait birer işletim sistemi bulundurmaları. Bu bize ne bu cep telefonlarına yeni uygulamalar yükleme imkânı sağlıyor bu yüzden de akıllı oluyorlar.

Bugün bu üç işletim sistemi üzerine yoğunlaşıp kullanıcıya sundukları hizmetler üzerinden bunları değerlendirmek istiyorum.

Uygulamalar

iOS için yazılmış binlerce uygulama var. Bunun sebebi iPhone ve iPad’in ilk başarılı ürünler olmasından kaynaklanıyor ve bu yüzden de en çok uygulama iOS için yazılmış durumda(Yaklaşık olarak 650000 adet iPhone uygulaması mevcut).

Android için yazılmış uygulamalar ikinci sırada yer alıyor. Her ne kadar bu konuda kesin bir bilgi yok ise de 600000 adet uygulamanın Android tabanlı telefonlar için yazıldığı tahmin ediliyor. Tabii ki Android telefonlar için yazılmış olan uygulamalar Android tabletlere iOS ta olduğu gibi esnek bir biçimde uygulanamıyor o yüzden Android tablet uygulamaları telefonlara nazaran daha kısıtlı.

Windows Phone uygulamaları şu anda oldukça az, 100000 adet olduğu düşünülüyor. Âmâ kısa bir süre önce piyasaya sürülen Windows 8 tabletleriyle de bu uygulama açığının kapatılacağı kanısındayım.

Haritalar

iOS için Apple’ın kendi harita servisi var. Bu da gayet kapsamlı veriler içeriyor. Âmâ bazı noktalarda eksikleri mevcut.

Android’de hepimizin çok iyi bildiği Google Maps kullanılıyor ve ayrıca buna daha birçok güzel kullanım özellikleri eklenmiş.

Windows Phone’larda Microsoft Bing haritaları kullanılıyor ama mobil navigasyon sisteminde Nokia’nın haritaları kullanılıyor.

Facebook Entegrasyonu

Facebook ile her üç sisteminde uyumu gayet güzel.

Ses ile Komut Verme

Her üç sisteminde ses ile çalışan komut verme sistemi bulunuyor.

Görüntülü Konuşma

iOS Apple’ın FaceTime’ını kullanıyor. Âmâ bu sadece Apple ürünleri arasında kullanılabiliyor.
Android'lerin  Gmail/Google Talk sistemi üzerine kurulu ve  daha geniş bir kitle ile konuşma imkanı sunan bir yazılımı var, o yüzden daha kullanışlı sayılıyor.

Windows Phonelarda Skype var bu yüzden de Microsoft burada en güçlü durumda olan. Çünkü Skype’ı hemen hemen tüm işletim sistemlerinde bulabiliyoruz.

Telefonla Arama

iOS ve Android bu konuda oldukça başarılı lakin Windows Phone’lar konusunda bunu söyleyemeyiz.

İleti Gönderme

Bu konuda Windows Phone diğerlerine açık ara fark atıyor. Çünkü hem SMS hem de tüm sosyal paylaşım sitelerinden gelen mesajları düzenli bir şekilde kullanıcıya sunuyor. Diğer ikisi bu konuda oldukça zayıf.

Akıllı İkonlar

iOS’ta bulunan ikonlar dinamik değiller. Her ne kadar gerekli değişiklikleri bir şekilde kullanıcıya sunsa da oldukça yetersizler.

Android’te bulunan ikonlarda dinamik sayılmazlar. Lakin Android geliştiricileri için var olan bir yapı dolayısıyla uygulama geliştirenler gerçek zamanlı değişiklikleri kullanıcıya eğer güzel bir şekilde planlamış ve uygulamışlarsa sunabiliyorlar.

Windows Phone 8 ‘de bulunan ikonlar tam anlamıyla akıllı telefonlar içerisindeki en dinamik ve canlı olanları. Her uygulama ikonu anlık olarak kullanıcıya gelişmeleri sunabiliyor.


Bugün kısaca akıllı telefon piyasasında olan işletim sistemleri hakkında biraz da olsa bilgi vermeye çalıştım. Tabii ki her ürünün kendisinden kaynaklanan özellikler her zaman ön plana çıkacaktır. Lakin bu günkü konumuzda biz sadece barındırdıkları işletim sistemleri üzerinden bir irdeleme yaptık. Seçim sizlere kalmış, gönlünüz hangisini istiyorsa onu kullanınız. Haftaya kadar kalın sağlıcakla.

1 yorum:

  1. iphone guzel bir cihaz ios ta iyi bir isletim sistemidir ama Android ilgimi cekmedi hic bir zaman. Harita konusunda Windows Phone’larda Microsoft Bing haritaları kullanılıyor ama mobil navigasyon sisteminde Nokia’nın haritaları kullanılıyor. bu demektir yurtdisina ciktiginda dahi navigasyon calir ios Android boyle degil faturaya bir telefon daha ekleme yapmaktadir.......... saygilar

    YanıtlaSil