3 Ağustos 2013 Cumartesi

Web Sayfaları, HTML, Tarayıcılar ve HTML5

Hepimiz her gün sayısız defa web sayfası açıp kapıyoruz. Bazıları hemencecik açılıyor bazılarının ise açılması uzun gidiyor. Çoğu kez sayfadaki bir videoyu görmek istiyoruz lakin flaş sürümünüz eski olduğu için güncelleme yapmamız gerekiyor. Ayrıca bir web sayfasını bilgisayardan açtıktan sonra farklı görüyoruz cep telefonundan açtığımızda ise oldukça farklı görünüyor. Peki, nedir bu web sayfalarının altında yatan ve bu karmaşayı yaratan şeyler. İlk önce gelin hep beraber web sayfalarının yapısına bir bakalım, ardından bu kargaşaların sebebi üzerinde durup birazcık ta bizi gelecekte neler bekliyor onları bir inceleyelim.
Web sayfaları HTML denilen bir dil kullanılarak yazılır. Açılımı Zengin Metin İşaret Dili’dir (İngilizcesi Hyper Text Markup Language).HTML bir programlama dili değildir. HTML kodlarıyla kendi başına çalışabilen bir program yazılamaz. Ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. Bu dili yorumlayabilen programlara web tarayıcısı(web browser) denir. HTML basitçe yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine basitçe bağlamak, buna ek olarak söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemektir.
Bu durumda HTML standartlarında yazılan kodları görüntülemek için web tarayıcılarına ihtiyaç vardır. En çok kullanılan ve tanınan web tarayıcıları ise Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera ve Safari’dir. Bunların hangisiyle açarsanız açın bir web sayfası- ufak tarayıcıya özgü değişiklikler dışında- biz son kullanıcılara aynı görüntü ve işlevi sunmaktadır. Bazıları HTML standartlarını katı bir şekilde desteklerken bazıları ise bazı HTML elemanlarına karşı bu katı desteği sunmazlar. Bunun sebebi her şirketin kendi politikasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden de birçok web sayfasında bu sayfayı en iyi şu web tarayıcısı ile daha iyi görebilirsiniz diye en altta bir not olabilir.
Html’in önceki sürümlerinde video ve ses için kendine ait elemanlar bulunmamaktadır. Bunu gidermek için başka yazılımlara gereksinim duyulmaktadır. Bunların en başında Adobe Flash ve Microsoft Silverlight gelmektedir. Bu yazılımlar genelde karmaşık bir kod içermekte ve sayfalar ağırlaşmaktadır. Bazen bu uygulamalar birçok web sitesinde sistemi aşırı yükler, buda son kullanıcıda web tarayıcısının cevap vermemesini neden olur. Bu durum hem yazılımcıya hem de son kullanıcıya dert olmaktadır.
Ayrıca yapılan web sayfaları genelde platform bağımlıdırlar. Yani bilgisayarlar için tasarlarmış bir sayfa mobil cihazlardaki tarayıcılarda güzel ve verimli çalışmamaktadır.


Bu ve buna benzer problemlerin çözümü için yeni bir HTML standarttı oluşturulmaya çalışılmış ve buna HTML5 ismi verilmiştir. HTML5 yavaş yavaş yeni HTML standardı olmaya başlamış lakin henüz kesin olarak son halini almamıştır. Bunu için web tarayıcılarının bu yeni standartı desteklemesi gerekmektedir. Aksi takdirde son kullanıcıya bu yeni standart pek bir şey katmamaktadır. HTML5 desteği konusunda başı Google Chrome çekmekte onu Firefox ve en sonunda da Internet Explorer izlemektedir. Internet Explorer’in HTML5 desteği diğerlerine nazaran çok düşüktür, lakin en son sürümü bir çok HTML5 elemanını desteklemektedir. Ama ne yazık ki bu son sürüm sadece Windows 8 yüklü makinalarda çalışabilmektedir.
Şimdi kısaca HTML5 bize daha fazla neler kazandırıyor ona bir bakalım.

Her şeyden önce ses ve video için artık ağır kodlar kullanmak yerine HTML5’in kendi etiketleri kullanılmaktadır. Bu hem yazılımcıya hem de kullanıcıya rahatlık sağlamakta ve sayfalar daha hafif olmaktadır. Buda hızlı yükleme anlamına gelmektedir.

HTML5’in kanvas etiketi sayesinde animasyonlar ve etkileşimli çoklu ortam uygulamaları başka ek bir programa gerek kalmadan çalışabilmektedir. Örneğin Flash kullanmadan oyunlar yazılabilmektedir.
HTML5, çok minik ayarlamalar ve düzenlemelerle masaüstü ve mobil cihaz web tarayıcılarda iyi bir performansla çalışabilmektedir. Bunun sayesinde bir web sayfası farklı cihazlarda aynı şekilde çalışabilmektedir.
HTML5 farklı kaynaklardan içerikler çekerek yazılımcıların muhteşem web sayfaları oluşturmalarına olanak vermektedir. Her katmanda sunduğu kod paylaşımı, açıklık ve erişime verdiği destek, HTML5’i kullanıcılar gözünde cazibeli, kullanışlı ve etkileşimli bir web dili haline getirmektedir.

Kısacası, HTML5 sayesinde web sayfaları daha fazla işlevsel ve bağımsız olmaktadırlar. Bu da işleri basite indirgemek için kolay bir yoldur. Sonuçta bir sayfanın kodu ne kadar basit ise o bu sayfanın o kadar hızlı yüklenmesi anlamına gelmektedir. HTML5’in tam bir web standartı olması için sanıyorum uzun bir süre daha beklememiz gerekiyor, lakin ben bir yazılımcı olarak buna değeceği kanısındayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder