16 Ocak 2013 Çarşamba

Bilgisayar Virüsleri II


İlk önce hepinize selam edip geçen hafta tamamlayamadığımız konumuza devam etmek istiyorum. Hatırlayacağınız üzere geçen hafta bilgisayar virüsleri ve kötü amaçlı yazılımlardan bahsediyorduk ve bunları gruplara ayırmıştık. Bugün sizlere ilk önce geçen hafta detayına giremediğimiz gruplardan, daha sonra da virüsler ve kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunmalıyız onlardan bahsedeceğim.
Yığın ileti (Spam)  çok sayıda aynı anda gönderilen reklam amaçlı uygunsuz iletilerdir. Bunlar belki birer virüs değildir ama belirli bir zaman sonra can sıkıcı bir hal alabilirler. Bu iletiler bize nasıl gelir? Çoğu zaman mail adresimizi kullanıp bazı sitelere üye oluruz. Genelde hepsi yapmasa da bu tip siteler bizim mail adresimizi diğer firmalara verirler. Bu firmalarda karlı bir iş olduğu için bize bu uygunsuz iletileri gönderirler. O yüzden herhangi bir siteye üye olurken dikkat etmenizi öneririm.
Bu tip iletiler genelde mailimizi bakmak için mail programımızı açtığımızda Spam başlığı altındaki dizindedirler. Bunu bize mail programımız yapar. Son dönemdeki mail programları bu konuda çok başarılıdır ve bu spam içeren mailleri çok rahatlıkla ayıklarlar. Ben şahsen mailimde spam dizinine gelen maillerime içlerine girmeden bakıp hepsini silerim. Bakmamın sebebi ise bazı kişilerden gelen mailler yanlışlıkla bu dizine girebilir.
Tarayıcı ele geçirme (browser hijacking) kötü niyetli bir yazılımın sizin İnternet tarayıcınızı ele geçirmesi ve bunun akabinde başlangıç sayfanızın değiştirilmesidir. Siz tarayıcınız her açtığınızda bu yazılım kendi başlangıç sayfasını çıkartır ve sizi ne yazarsanız yazın belirli aralıklarla başka bir yere yönlendirir. Peki, bu kötü niyetli yazılım nasıl bulaşır. İnternette gezinirken aniden karşınıza küçük bir sayfa açar ve size anlamlı anlamsız bir soru sorar. Sizde fark etmeden evet ya da hayır tuşuna bastığınızda bu program kendini bilgisayarınıza kurar, bundan sonrası olan olmuştur zaten.
Casus yazılım (spyware) lar sizin bilginiz ve izniniz olmadan sizin bilgilerinizi İnternette bir yerlerdeki bazı kişilere gönderen yazılımlardır. En basitinden bu bilgiler, sizin internette dolaştığınız web siteleri hakkındaki bilgileri içerebilir. Bilgisayarınız Internet iken çok yavaşlar hatta yine Internet hızım çok düştü diyebilirsiniz.
Reklam Pencereleri (Adware) Bilgisayarınızın ekranında reklam pencereleri açan bir yazılımdır. Siz internette olmasanız bile anlaşılmaz bir şekilde ekranınızda beliriverirler. 
Casus yazılım (spyware) ve Reklam Pencereleri (Adware)’ler aslında aynı mantıkla çalışırlar. Bunlar virüs değildir ve Anti virüs programları bunları maalesef yakalamaz.
Kurulmaları hemen hemen birbirine benzer ya siz farkında olmadan bir pencere açılır ve siz evet dersiniz ya da kendisini içinde barındıran ücretsiz bir yazılımı siz kendiniz bilgisayarınıza yüklersiniz.

Kök Kullanıcı Takımları (Rootkit) kendini sizden tamamen gizleyerek bilgisayarınızda çalışan program ya da program gruplarıdır. Bunlar kendini yaymaz lakin bulaştıkları bir sistem başka bir yere kopyalanırsa burada da çalışmaya devam ederler. Amaçları dışarıdan bilgisayarınızın kontrol edilmesidir. Bu program parçacığının varlığı bilen kişi sizin bilgisayarınızı İnternete bağlandığınızda kontrol edebilir.
Size kısaca virüs ve kötü amaçlı yazılımlardan bahsettim, şimdi gelin bunlardan nasıl korunabiliriz onlara bir bakalım.
1.       Her şeyden önce bilgisayarınızda mutlaka ama mutlaka bir adet anti virüs programı bulundurun. Bunu için paralı parasız birçok ürün var, seçim sizin. Son dönemde birçok anti virüs programı kötü amaçlı yazılımlara karşı da bilgisayarımızı korumaya başladığını duyuruyor, bu tabii ki güzel bir gelişme.
2.       Var olan anti virüs programınızı sık aralıklarla güncelleyin. Bu güncellemeler sayesinde anti virüs programınız en sok çıkan virüsler hakkında bilgi sahibi olur ve onlara karşı sizi korur.
3.       Kullandığınız işletim sisteminin güncellemelerini sık aralıklarla kontrol edin. Bu güncellemeler sistemdeki açıkları kapamak içindir. Unutmayın ki virüsler bu açıklar sayesinde bilgisayarınıza bulaşır.
4.       Size gelen mailleri açarken dikkat edin. Tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayın.
5.       Benim İnternetim yok dolayısıyla bana virüs bulaşmaz demeyin. Komşunuzun USB Flash Diskini bilgisayarınıza taktığınızda eğer onda virüs varsa bu sizinki nede bulaşmıştır, emin olun. O yüzden dikkat edin.
6.       Parasız yazılımları, küçük oyunları yüklerken size nelerin sorulduğuna ve bilgisayarınıza başka bir programın yüklenip yüklenmediğinden emin olun. Kurulumları dikkatlice, sorulanları anlayarak yapın.
7.       Internet sayfalarında önünüze aniden açılan küçük büyük  ‘Şunu kazandınız lütfen buraya tıklayın ’ gibi sayfaları en sağ üstteki kapat işaretinden kapatın .(Windows için X ) .Evet ya da Hayır ‘a basmayın.


Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Hepinize virüssüz günler dilerim. Haftaya görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder