7 Ocak 2013 Pazartesi

Bilgisayar Virüsleri I




İlk önce hepinizin yeni yılını tekrardan kutlamak istiyorum. Umarım bu yıl hepimize umut ve sağlık getirsin. Bu hafta sizlere birazcık Bilgisayar virüslerinden bahsetmek istiyorum. Öyle sanıyorum ki bilgisayar kullanan hemen hemen herkes bir defaya mahsus olsada bu virüs denen illetle karşılaşmıştır. Büyük olasılıkla dosyalarını kaybetmiş ve hatta bilgisayarına tekrardan işletim sistemi yüklenmiştir.
Şimdi sizlere virüs ve kötü amaclı yazılımlardan bahsetmek istiyorum. Haftaya da bunlardan nasıl korunabiliriz onu işleriz.Bilgisayar virüsleri yada kötü amaclı yazılımlar  bulaşma ve çalışma tiplerine göre gruplara ayrılmışlardır. Hepsine birden virüs demek doğru değildir  o yüzden bazıları için kötü amaçlı yazılım ismi kullanılmaktadır. Lakin bilgisayarlara bulaşan ve çalışmamızı engelleyen herşeye halk arasında virüs denilmektedir.Bu tam doğru bir tabir değildir,aşağıda buna değindiğimizde sizde farkı göreceksiniz.
Şimdi nedir bu virüsler yada kötü amaçlı yazılımlar, bizim bildiğimiz insanlara bulaşan biyolojik virüslerle alaksı nedir? Bilgisayar virüslerinin kesinlikle biyolojik virüslerle hiçbir alakası yoktur.Sadece virüs bulaşan bir bilgisayar normal çalışmamaya başladığı için  ve virüs kendisini başka bilgisayarlara kopyaladığı için virüs tabiri kullanılmış ve buda terminolojiye yerleşmiştir. Bilgisayar virüsleri sadece ve sadece kod parçalarıdır. Amaçları farklılık göstermekle birlikte temelde kullanıcının  haberi  olmadan bilgisayarına kendilerini kopyalarlar .Ondan sonrada yapmaları gereken ne ise yani neye programlanmışlarsa onu yaparlar.Genelde virüs grubuna giren kötü yazılımlar sistem dosyalarımızı silip işletim sistemimizi çökertirler.Bazılarıysa sadece belirli kişisel bilgileri alıp bizden habersiz kullanırlar.Kimileri durup dururken  reklam sayfaları açarlar.Belli bir grup vardır ki bunlar bilgisayarımızda donanımsal bozukluklar dahi yapabilirler.Ama hiçbir zaman evrimleşmez ve oldukları gibi kalırlar.Tabii aralarından şekil değiştirenler çıkabilir ama bu zaten onların kodunda vardır.
Peki bu virüsleri kimler yazıyor ve amaçları nelerdir.Aslında düşündüğümüzde virüsleri yazan kişiler tabii ki programcılardır.Bunu işletim sistemiyle yada onu üreten firmayla oyun oynamak için yaparlar.Kim daha akıllı oyunu.Yani onlar için bu bir hobidir.Herne kadar bunun anlaşılır bir yanı olmasada  iyilik için yazılmış bir virüs henüz görmedim. 


Şimdi  sıkça karşılaştığımız bazı virüs ve  kötü amaclı yazılımları sizlere gruplar halinde sunmak istiyorum,bunun akabinde her grubun nasıl çalıştıklarını izah bahsedeceğim.
Bilgisayar virüsü ,Bilgisayar solucanı (worm),Truva atı  (Trojan), Yığın ileti (Spam) ,Tarayıcı ele geçirme (browser hijacking), Casus yazılım (spyware),Reklam Pencereleri (Adware) ,Kök Kullanıcı Takımları (RootKit) 
Bilgisayar Virüslerini dokuz ya da on gruba ayırmamız mümkündür. Burada detaya girmek istemiyorum. Bu virüsler yani kod parçaçıkları kendilerini taşıyıcı olarak nitelendirdiğimiz dosyalara kopyalarlar ve yeni bir ortama girdiklerinde haberimiz olmadan kendilerini yine bizim bilgisayarın sistem dosyası diye nitelendirdiğimiz çekirdek dosyalarına ya da program dosyalarına kaydederler ondan sonra aktif olarak zarar vermeye başlarlar. Farkında olmadan bu bilgisayardaki dosyaları kopyalıp başka bir bilgisayara aktarmaya çalıştığımızda bu yeni bilgisayardada aynı işlemleri yapıp o bilgisayarın dosyalarına da bulaşırlar. Bu döngü eğer bu virüslü dosyalar temizlenmezse öylece devam eder ve virüs aktarıldığı her bilgisayarda vermesi gereken tahribatı verir.
Bilgisayar Solucanları (worm)  virüslere benzerler lakin bir bilgisayardan başka bir bilgisayara taşınmak için dosyalara gereksinim duymazlar.Bunu yerine ağ bağlantıları üzerinden kendilerini başka bir bilgisayara bağımsız şekilde taşıyabilir ve kopyalayabilirler. Bilgisayar Solucanların tehditleri virüslere eşittir.Yani bir virüsün verdiği zararı verirler.
Truva atları isimlerinden de anlaşılacağı üzere kendileri  zararsız dosya gibi gösteren ama aslında zarar yapan program parçaçıklarıdır.Bunlar virüs gibi kendini çoğaltmaz.Lakin bizler farkında olmadan bu tipteki dosyaları çalıştırdığımızda bize gereken zararı verirler.Örneğin nedense hepimizde emailimize gelen bir fotoğrafı açma eğilimi vardır.Bir fotoğraftan virüs mü kaparım deriz ve olan olur.O yüzden tanımadığımız kişilerden gelen emailleri açarken çok dikkatli olmalıyız,özellikle bunlar fotoğraf içeriyorsa bu fotoğrafların üzerine tıklamayın derim.
Evet ,yine konumuzu bitiremedik ,geriye kalan  grupları ve hepsinden korunma yollarını haftaya bırakıyorum.Şimdilik kalın sağlıçakla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder