14 Mart 2013 Perşembe

Alan Adı ve Web Sayfaları

Bu hafta sizlere bir Internet sitesi sahibi olmanız için izlenmesi gereken adımlardan bahsedeceğim.
Her şeyden önce neden bir kişi ya da Internet sitesi sahip olmak ister ona bir göz atalım isterseniz. Internet sitesi bir kurumun dışarıya açılan penceresidir. Burada kısaca ne iş yaptığını, ürünlerini ve ulaşım bilgilerini ilgilenenlere sunmaktadır. Şahsen ben eğer bir firma hakkında bilgi almak istiyorsam ilk önce web sitelerini ziyaret eder ve ona göre ilk izlenimlerimi oluştururum.
Web sitesi yapmak isteyen kişi ya da kurum ilk önce bir isim almalıdır. Buna Alan Adı (Domain Name) denir. Örneğin http://www.google.com diye yazdığımızdaki google bir alan adıdır. Sonuna gelen. com ise bunun bir firma (company)olduğunu ifade eder. Şimdi kısaca size bu kısaltmalardan bahsetmek istiyorum. Her ülkenin kendine has bir kısaltması vardır. Örneğin ülkemizde Greece’den gelen. gr uzantısı kullanılmaktadır. Almanya için bu Deutscland’dan gelen. de uzantısıdır. Bu alan adları her ülkede bir kurum tarafından kontrol edilmekte ve isteyen herkes bu uzantılı adları firmalar aracılığıyla alabilmektedir. Tabii ki bunlar için her ülke bazı şartlar koşabilir. Örneğin Türkiye’de bir adet şirketismi.com.tr almak isterseniz sizden şirketinizin Sicil Numarası istenebilir.
ABD için ayrılmış bir kısaltma yoktur, çünkü tüm alan adlarını kontrol eden ana merkez ABD’dedir yüzden de firmalar doğrudan. com uzantısını kullanırlar. Birçok ülke de ABD’de olmamasına rağmen .com uzantısını kullanmaktadır.
Alan adlarında genellikle İngilizce harfler kullanılır. Son dönemde yapılan değişikliklerle her ülke kendi dilinde de alan adı verebilmektedir.
Alan adları en kısa bir yıl olmak üzere satın alınmaktadır. Bunun için bir meblağ ödenmektedir. Tabii ki bu da her ülke için farklı olabilmektedir. Örneğin gr uzantılı bir alan adı almak istediğinizde bunu ancak iki yıllık almanız gerekmektedir ve yaklaşık olarak bunun maliyeti 20-25 Avrodur.
Alan adlarının hakkı süre sonunda ödenmediği takdirde başka birine satılabilir. Bir gün size alan adları için yapılan kavgalardan ve süregelen davalardan bahsetmek isterim zaman bu işin ciddiyetini daha iyi anlatabilirim.
Size bir önerim, herhangi bir alan adı almak istediğinizde lütfen arama motorunda bu ismi aramayın. Birkaç aramadan sonra bu ismin satın alındığını ve değerinden kat kat fazla para ödediğinizde size satılabileceğini bildiren bir sayfayla karşılaşmanız çok olasıdır. O yüzden bu tip aramaları alan adı satışı yapan web sayfalarından yapmanızı öneririm. Ayrıca bu işle ilgilenen birisinden yardım almanız en doğrusu olacaktır.
Şimdi alan adımızı aldığımıza göre web sayfamızda ikinci ve en önemli aşamaya gelmiş durumundayız. Bu da sayfanın hazırlanması demektir. Bunun için biraz programlama bilmemiz gerekmektedir ya da bu işi uzmanlarına bırakmanız gerekmektedir. Bu sayfanın hazırlanma işlemi uzun bir işlem olduğu için onu başka bir haftaya bırakmak istiyorum. Biz şimdilik bunun hazır olduğunu varsayalım. Peki, şimdi ne yapmalıyız. Alan adımızı aldık, sayfalarımızı tamamladık ne zaman İnternette olacağız. Bunun için yapmamız gereken bir işlem daha kalıyor, sayfamızı ağırlayacak bir yer bulmak. Bu sayfaları bir yerde tutma işine hosting ismi verilir. Bu işi kendimizde yapabileceğimiz gibi bu işi yapan firmalardan da yararlanabiliriz. Genelde altyapı maliyetinden dolayı burada firmalar tercih edilir. Bu tip hosting şirketleri gerekli olan bilgisayar altyapısını bizim için hazır etmişlerdir. Bunlar genelde aylık ya da yıllık ücretler karşılığında bizim adımıza oluşturmuş olduğumuz sayfaları kendi makinalarında ağırlarlar. Böyle bir firma ile anlaştıktan sonra size verilen kullanıcı adı ve şifrelerle hazırlamış olduğumuz sayfalarımızı onların bilgisayarlarına yükleriz. Burada ayrıca almış olduğumuz alan adı ile bu web sayfası dosyaları eşleştirilir. Bunun ardından sayfamız hazır demektir. En fazla bir gün bekleme süresinin ardından artık sayfamıza web tarayıcısı aracılığıyla ulaşabiliriz. Bu gecikmenin sebebi şudur: Satın almış olduğumuz alan adı bilgisayarlara bir şey ifade etmez. Hosting hizmeti veren firmaların Alan Adı Sunucu (DNS ,Domain Name Server)’ları  vardır. Bunlar saylarımızla aldığımız alan adı arasında bir köprü hizmeti görürler. Bunlardan dünya üzerinde binlerce vardır. Alan adımızı aldıktan sonra hosting yapacağımız şirketin DNS (Domain Name Server) ismini burada belirtiriz. Bunu istediğimiz an değiştirebiliriz. Yukarıda belirttiğim ülkelerdeki kurumlar bu işe yarar. Her ülkede bulunan merkezler ABD’deki merkeze bağlanır ve hangi sayfanın hangi DNS sunucusunda olduğunu bilgisi güncellenir. Bu işlem bazen 24 saat kadar sürebilir.
Bu hafta sizlere kısaca web sayfası oluşturmak için izlenmesi gereken adımlardan, alan adlarından ve hosting’ten bahsettim.Haftaya görüşmek üzere,kalın sağlıcakla.

1 yorum:

  1. Bu gun de guzel seyler ogrendik DNS tam olarak ne ise yaradigini bilmiyordun Domain Name Server yani diyecegim sudur istesekte istemesekte ABD bizi istedigi zaman istedigi sekilde denetleyebilir haberim olmadan..........
    Abi sen yazmaya devam bizde okumaya amerikada denetlemeye daha ne diyelim
    Biz Aslinda kendi DNS mizi kurmamiz lazim dermesim

    YanıtlaSil