20 Mart 2013 Çarşamba

Microsoft Office 365


Bu hafta sizlere hepimizin yıllardır kullandığı Microsoft Office ailesinin yeni ferdinden yani Office 365’ten bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere ofis işlerimizde Word ya da Excel olmadan çalışmamız pek mümkün değil. Her ne kadar Microsoft Office benzeri serbest yazılımlar olsa da, bunlar hiçbir zaman Microsoft Office kadar başarılı ve kapsamlı değiller.

Şimdi gelelim Office 365. Burada sizlerden aylar önce bahsetmiş olduğum Bulut Bilişim kavramını tekrardan hatırlamanızı rica ediyorum çünkü Office 365 Microsoft’un sunduğu bir bulut bilişim servisidir.

Microsoft Office’in daha önceki sürümlerini satın almaya kalktığımızda almak istediğimiz pakete göre belirli fiyat ödüyorduk ve bunun akabinde bize bir DVD ve bir anahtar veriliyordu(Son dönemlerde sadece anahtar kartı verildiğini vurgulamakta yarar var ) .Bizde bu DVD aracılığıyla Office kurulumunu bilgisayarımıza yapıp ardından da kullanıyorduk. Yeni bir ofis sürümü çıktığında ise bunu gidip tekrardan satın alıyorduk. Şimdi burada durum biraz farklı.

Yeni sürüm ile yani Office 365 ile artık herhangi bir şeyi satın almıyoruz sadece kiralıyoruz.

Office 365 bir bulut hizmeti olduğu içim Microsoft veri merkezinde barınmaktadır. Kısaca bir Saas (Software as Service) hizmetidir. Bunun içindir ki altyapı hizmetleriyle biz kullanıcılar uğraşmak zorunda değiliz. Bunu bizim için Microsoft yapmaktadır ayrıca Microsoft Office365 için %99,9 süreklilik garantisi vermektedir. Ayrıca bu ürünü hem Windows hem de iOS yüklü makinalarda sorunsuz bir biçimde kullanabiliriz.

Office 365 tamamen baştan yazılmış bir ürün değil. Bazı özellikler katılarak var olan Office sistemi bulut ortamına aktarılmıştır. Ayrıca Office 365 ev kullanıcıları dışında daha ziyade firma ve okullar için düşünülmüş diyebilirim. Çünkü aşağıda daha detaylı bir biçimde açıkladığımda bunu daha iyi fark edeceksiniz.

Office 365 paketlerinde kısaca şu ürünleri bulunmaktadır.

 Exchange Online: E-posta iletişim işlemleri içindir.

Sharepoint Online: Belge paylaşımı, kurumsal bilgi, ortak çalışma alanları sağlar.

Lync Online: Anında mesajlaşma hizmetidir. Kısaca oldukça kapsamlı bir MSN diyebiliriz.

Office Web Apps: Word, Excel, PowerPoint ve OneNote uygulamalarının Internet üzerinde çalışan halidir.

Microsoft Office 365’i 3 temel sürüm olarak sunmaktadır;

Office 365 for small businesses (Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler yani KOBİ’ler)

Bu sürüm 50 kullanıcıya kadar desteklemekte ve fiyatı kullanıcı başına yaklaşık olarak aylık 6 dolardır.
Office 365 for enterprises (Çok Büyük İşletmeler)


Bu sürümde kullanıcı sayısı yoktur ve aylık ücretlendirme yaklaşık olarak 10 dolar civarındadır.

 
Office 365 for education   (Eğitim Kurumları)


Bu sürüm de yine enterprise pakette olduğu gibidir. Lakin eğitim için gerekli bazı başka programlarda buraya dahil edilmiştir.

Office 365 doğrudan Microsoft’tan edinilebilir www.office365.com  .Ayrıca Microsoft çözüm ortakları da bu konuda size yardımcı olabilirler. Size en yakın çözüm ortağını bulmak için şu linki kullanabilirsiniz http://office365.pinpoint.microsoft.com/el-GR/home


Sonuç olarak Office 365 belki de kısa sürede ev kullanıcılarının hayatına girmeyi başaramayacak ama yavaş yavaş adından söz ettirecek diye düşünüyorum. Şahsen ben kendim kullanmaya başladım. Son aldığım haberlere göre Kalamata Yüksek Teknoloji Enstitüsü Office 365 hizmetlerini ilk kullanmaya başlayan üniversite olmuş. Bundan böyle 5000 öğrencisi bu hizmetleri kullanabilecekmiş. Darısı diğer kurumların başına.  Haftaya görüşmek üzere.

1 yorum: