8 Temmuz 2013 Pazartesi

Windows 8.1 Önizlemesi


Geçtiğimiz yıl Windows 8 piyasaya sürüldükten sonra sizlere bu konuda kullanım kolaylığı sağlayabilmek için art arda yazılar yazmıştım. Onun üzerinden henüz bir sene geçmeden şimdilerde Microsoft tarafından yeni bir Windows sürümü işittik. Buna ilk başlarda Windows Blue denildi. Windows 8’den sonra piyasaya sürülmesi beklenen yeni işletim sistemi olduğu hakkında bazı dedikoduların ardından Microsoft bunun Windows 8 için bir güncelleme paketi olacağını ve isminin Windows 8.1 olacağını duyurdu.

27 Haziran 2013 tarihinde ise Windows 8.1 Önizlemesi( *)olarak bizlere sunuldu. Bende şahsen bu fırsatı değerlendirip bu yeni güncellemeyi bilgisayarıma yükledim. Şimdi gelin hep beraber bu yeni güncelleme bizlere neler getiriyor ona bir bakalım.

Fark ettiğiniz üzere yazılarımda her zaman en az bir kez Bulut Bilişim kavramından bahsediyorum. Bundan sonra bulut kavramı hayatımızın içerisinde. Windows 8’in piyasaya sürülmesi de zaten bu yüzden. Windows 8 birden çok ortamda çalışabilen işletim sistemi olmak üzere tasarlanmış. Her yerde olmak istiyor. Masaüstü, dizüstü, tablet ve akıllı telefon ayırt etmek istemiyor. Windows 8.1 bu konuda birazcık daha ileriye gidiyor ve bize daha bir kolaylık sunmak istiyor. Bu yüzden de Windows 8.1 Önizlemesi, kişiselleştirme, arama, uygulamalar, Windows Mağazası ve bulut erişimi hizmetlerinde iyileştirmeler sunmakta ve Windows’tan beklediğimiz koruma ve güvenilirlik özelliklerine sahip. Hızlı ve çeşitli form faktörlerinde, özellikle yeni nesil dokunmatik cihazlarda çalışacak biçimde tasarlanmıştır.

Windows 8.1 Önizlemesi Arapça, İngilizce, Çince, Fransızca, Almanca, Japonca, Korece, Portekizce, Rusça, İspanyolca, İsveççe ve Türkçe dillerinde bulunmakta. Eğer benim yaptığım gibi daha önceki Windows 8 yüklü bilgisayarınıza başka dil paketleri yüklediyseniz maalesef bunları kaybediyorsunuz. İlk kurulumu hangi dilde yapmışsanız onu kullanır hale geliyorsunuz. Buna dikkat etmenizi öneririm.

Windows 8.1 ile kullanıcılara artık çok fazla sayıda arka plan ve renk özelliği sağlıyor. Buda görselliği arttırmakta. Bildiğiniz üzere Windows 8’de alışık olduğumuz başlat menüsü yoktu, Windows 8.1 ‘de ise masaüstündeyken sol alt köşede Başlangıç ekranına geçiş için sabit bir buton mevcut. Kısaca yine başlat menüsü yok. Belki son sürümde bu değişir bunu bilemem. Sadece Başlat ekranı daha esnek bir hale getirilmiş. Bunu kendi isteklerimiz doğrultusunda şekillendirebiliyoruz. Ayrıca Başlat Ekranındaki sol köşede bulunan bir ok butonun yardımıyla bilgisayarımızda yüklü olan tüm uygulamalara rahatlıkla erişebiliriz. Bu dahi Windows 8’e oranla çok kullanışlı geliyor.

Windows 8.1 ile gelen bir diğer güzel yenilik ise arama noktası. Bulmak istediğimiz her neyse onu

Bilgisayarımız, web, skydrive ve bing gibi internet ortamlarında arayabiliyoruz. Bu yeni arama bize daha kapsamlı bir sonuç veriyor. Yani aklınıza bir şey takıldığında bunun için bir web tarayıcısı açıp ardından Google’a gidip bunu aramanız yerine, doğrudan Başlat ekranından bu işi halledebilirsiniz. Ayrıca bulunan tüm dosyaları buradan açabilirsiniz.

Bir diğer yeni özellik ise çoklu ekran paylaşımları. Eğer birden fazla monitör kullanıyorsanız açık olan uygulamaları bu iki monitör arasında paylaştırabilir ve hepsini aynı anda kullanabilirsiniz.

 
Windows 8.1 ile Windows Mağaza üzerinde bizlere ücretsiz olarak sunulan ürünlerin sayısının daha da artacağı söyleniyor. Yeni güncellemeyle Windows Mağaza uygulamalarının daha kolay yapılabileceği aldığım bilgiler arasında.

Windows 8.1 belki de en can alıcı yeniliği ise SkyDrive ile daha fazla bütünleşmiş olmuş olması. İsterseniz sabit diskinizi hiç kullanmadan tüm dosyalarınızı doğrudan Skydrive’a kaydedip buradan kullanabilirsiniz. Zaten Windows 8.1 Önizlemesini eğer Microsoft hesabınız yoksa kuramıyorsunuz. Lakin bu son sürümde gerekli değil. Windows 8’de durum neyse öyle kalacak. Yani bir hesap oluşturmadan da bilgisayarınızı kullanabileceksiniz.

Windows 8’in bizim için en can sıkan noktası bilgisayar ayarlarını değiştirmekti. Bunu yapacağımız yeri bulmak için bayağı bir uğraşıyorduk. Windows 8.1 ile bu daha bir kolay olmuş. Bunu denetim masasına gitmeden yapabiliyoruz. 

Bundan böyle yavaş yavaş tüm bilgisayarlarda Windows 8 olacağı fikrim bu yeni güncellemeyle daha da bir pekişiyor. Her üretici kendi ürününü her yerde görmek istiyor. Microsoft’ta bunların en başında geliyor. Belki de bundan sonra çıkacak yine böyle büyük bir iki güncellemeyle birçok insan Windows 8 ortamını daha eğlenceli ve daha kullanışlı bulacaktır. Bunun için Microsoft’un biz son kullanıcıları daha çok dinlemesi gerekiyor. Sonuçta diretme ile hiç kimseye bir şey yaptıramazsınız. İnsanoğlu kolay bulduğunu kullanır.

İsteyen kişiler şu adresten http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/preview Windows 8.1 Önizlemesi’ne ulaşabilirler.
Önizleme (Release Preview) nedir? Herhangi bir yazılımın satışa sunulmazdan önce meraklılarına belirli bir süreliğine kullanım hakkı veren ilk sürümdür. Her ne kadar ürünün son haline yakın olsa da satışa sunulmadığı için içerisinde hataların olması olasıdır. Zaten kullanım izni de bu yüzden verilir. Meraklı olanlar hataları tespit edip firmalara geribildirimde bulunurlar. . Dolayısıyla Önizleme sürümlerini kullanırken bu bilgiyi göz ardı etmeyiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder