8 Temmuz 2013 Pazartesi

Zenginleştirilmiş Gerçeklik - Desteklenmiş Gerçeklik


Bu yazımda sizlere Augmented Reality (AR)yani Türkçeleştirilmiş haliyle Zenginleştirilmiş Gerçeklik ya da Desteklenmiş Gerçeklik ’ten bahsetmek istiyorum. Aslında bu konuyu sizlerle daha önceki yazılarımda kısa da olsa paylaşmıştım.

Zenginleştirilmiş Gerçeklik içinde yaşadığımız dünyadaki bilgilerin bir araç vasıtasıyla elde edilen görüntü ve/veya bilgilerle bir araya getirilerek bir amaç için zenginleştirilmesi anlamına gelmektedir. Genel anlamıyla, gerçek dünya görüntülerinin üzerine dijital bir katman ekleyerek zengin çoklu ortam içeriği sunmak ile ilgili çalışmalara ortak olarak AR diye adlandırılır.

 Burada en önemli nokta,  gerçek ve dijital dünyaların birbirinden gerçek zamanlı haberdar olması ve birbiriyle konuşmasıdır. Böylece AR uygulamaları elinizde ne tuttuğunuzu, nereye baktığınızı ya da ne yöne döndüğünüzü algılayarak, gerçeği bu fiziksel özellikleri kullanarak zenginleştirirler. Kısacası arttırılmış gerçeklik, gerçek dünyanın üzerine bilgisayar ortamında yaratılmış materyallerin eklenmesi ve bunun eş zamanlı görüntülenmesidir

Arttırılmış gerçeklik, gerçek dünyanın kamera ile görüntüsünün alınması sırasında, gerçek dünya üzerinde önceden belirlenmiş olan hedef noktalara, bilgisayarda yaratılmış olan materyallerin belli noktalarından bağlanması ve oluşan sonucun programlar vasıtasıyla yorumlanarak çıktı görüntünün eş zamanlı olarak alınmasıdır.

Biz son kullanıcılara ulaşan örneklerinde hedef noktalar genelde belirli desenler üzerinde birden fazla olacak şekilde belirlenir veya desenin kendisi bir hedef olarak tayin edilebilir. Bu şekilde her 3 eksende de gerçek dünyada yer alan hedeflerin hareketleri belirlenmiş olur. Sanal materyallerde bu hedeflerin 3 eksendeki hareketlerine göre eş zamanlı yerleştirilir. Böylece görüntüsü alınan deseni nasıl hareket ettirirseniz üzerine oturulmuş olan sanal materyalde aynı şekilde hareket eder. Deseni yakınlaştırırsanız yakınlaşır, çevirseniz sanal materyalde eşzamanlı çevrilir.

Mobil arttırılmış gerçeklik için kamerası ve gerekli uygulamaları çalıştırabilecek donanıma sahip olan herhangi bir cep telefonu yeterlidir. Uygun uygulamaları indirerek sadece cep telefonu ile AR’I yaşayabilirsiniz.

AR sayesinde özünde istediğimiz herhangi bir şeyi örneğin akıllı telefonlardaki ya da bilgisayarımızdaki bir kamera aracılığıyla, gerçek dünyada pozisyonlandırabilir ve işlevsel hale getirebiliriz.

Burada gerçek dünya bir bakıma dijital ortama aktarılıp üzerinde gerekli görsel değişiklikler yapılıp ardından da biz kullanıcılara daha görsel ve geliştirilmiş bir şekilde sunulmaktadır. Örneğin bilgisayarınıza takmış olduğunuz kameradan yüz fotoğrafınız alınıp farklı gözlük modellerini deneyebilirsiniz. Ekrana sanki gözlüğü takmış ve aynaya bakarmış gibi bakabilirsiniz. Bunu yapmak içinde dükkâna gitmenize gerek yoktur, her şeyi ekranınızdan halledersiniz.

Bir diğer güzel örnek ise yol tarifleridir. Örneğin arabayla bir yerlerde kaldınız. Akıllı telefonunuzdan çekmiş olduğunuz bir fotoğraf bu teknoloji ile size gerçek zamanlı yol tarifi yapabilmektedir. Lakin bunu yaparken görsellik kullanılmaktadır, yani kuru harita bilgisi verilmemektedir. Bunun alışılmışın biraz dışında olduğunu düşünüyorum.

Bir diğer güzel örnekte, sinemaya gideceksiniz fakat hangi filmi izleyeceğiniz konusunda kararsızsınız. Tek yapmanız gereken telefonunuzdaki uygulamayı açarak etrafınızı göstermek, hemen arkasından ekranınıza çevrenizde gösterilen filmler geliyor. İstediğiniz filmi seçerek film hakkında detaylı bilgi alabiliyorsunuz. Filmin hangi sinemalarda gösterildiğini öğrenip, yol tarifi bile alabiliyorsunuz. Hatta uygulama sonrasında film için çevrimiçi bilet alabileceğiniz adreslere size yönlendiriyor ve buradan bilet alabiliyorsunuz.

AR teknolojileri son dönemde birçok alanda artık biz son kullanıcılara ulaşmaya başladı. Akıllı telefonlar için yapılan uygulamalar bunun bir örneği. Bunun dışında oyun sektöründe de yeni yeni birçok oyun bunu destekler halde piyasaya sunuluyor. Bundan böyle hayatımız belki daha sanal bir hale gelecek lakin bunun bize kattığı iyi şeyler eminim hepimizin çok hoşuna gidecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder