8 Şubat 2013 Cuma

İnternete Kablosuz Ağla Bağlanma


Geçen hafta bildiğiniz üzere yeni bir ADSL bağlantısı satın almış ve Internet bağlantımızı yapmıştık. Sadece kablosuz bağlantı kısmını bu haftaya bırakmıştık. Gelin şimdi bu hafta ilk önce kablosuz bağlantı yöntemlerinden bahsedelim ve ardından modemimiz ile dizüstü bilgisayarımız, tabletimiz veya cep telefonumuz arasındaki bağlantıyı yapalım.
Herhangi bir şekilde modemimize kadar gele Internet’e kablo olmadan bağlanmamız için kablosuz bağlantılarda bir güvenlik sistemi vardır. Bu güvenlik sistemini kullanıp kullanmamak bizim elimizdedir. Eğer bu güvelik sistemi devre dışı bırakılırsa herhangi bir kişi bizim İnternetimizi rahatlıkla kullanabilir. Eğer ki siz ben bu güvenlik sistemini kullanmak istiyorum diyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Her şeyden önce son yıllarda Internet servis sağlayıcıları tarafından bize verilen modemlerin hemen hemen hepsinde bu güvenlik sistemi etkin haldedir ve gerekli şifreler bize verilmiştir. Genelde bu şifreler modemlerin alt kısmında bulunmaktadır. WEP, WPA,WPA2 diye yazan ve bunların devamında gelen karakterler şifredir. Şimdi kısaca size bu kullanılan şifreleme tiplerinden yani kablosuz iletişim protokollerinden ve özelliklerinden bahsetmek istiyorum.
Bunlardan ilki ve en eskisi WEP (Wired Equivalent Privacy) yani “kabloluya eşdeğer gizlilik”. Burada seçilen anahtar modeminiz ve bağlantı yaptığınız alet arasındaki iletişimde sürekli olarak alıp verilir. Bu anahtarın sürekli olarak hareket etmesinden dolayı bu şifre kırılabilir ve İnternetinize başka birisi bağlanabilir yüzden bu tekniği kullananlar sürekli bir biçimde bu WEP Key dediğimiz şifrelerini değiştirmelidir.
İkinci kullanılan teknik ise WPA (Wi-Fi Protected Access) ‘tir. Bu standarttın mantığı WEP’ten farklı olarak kullanılan şifrelerin belirli aralıklarla iletişim içerisinde olan iki makina arasında değiştirilmesine dayanmaktadır. Bunun için TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) ismi verilen bir şifreleme tekniği kullanılmaktadır. Yukarıda da belirtiğim gibi belirli aralıklarla yeni anahtarlar üretilmekte ve iletişim bunlarla devam ettirilmektedir.
Üçüncü kullanılan teknik ise WPA2(Wi-Fi Protected Access II)’dir. Bu WPA’ın bir üst modelidir. Burada AES ismi verilen bir şifreleme tekniği kullanılmaktadır. Bu tekniği bazı aletler eski oldukları için kullanamayabilirler, lütfen buna dikkat ediniz.
Şu anda piyasada bulunan tüm modemler bize bu yukarıda bahsettiğim tüm protokollerin kullanılabildiği şifreleme imkânları sunmaktadır. Seçim sizindir lakin bana göre her durumda WPA da olsa WPA2 de olsa kullanacağınız şifreleme WEP ten çok daha güvenlidir.
Ayrıca kafanızı karıştırmaması için ev kullanıcılarına yönelik olan sistemlerde WPA-PSK ya da WPA2-PSK diye gördüğünüz yerlerdeki PSK tanımlaması Personal Key yani Kişisel Anahtar anlamına gelmektedir. Burada kullanılan protokolün yanı sıra verilen anahtar tüm kullanıcılar için aynıdır. Bunda garipsenecek bir şey yoktur, ev kullanımı için üretilen cihazlar için bu standart kullanılmaktadır
Şimdi bu protokollerden sonra gelin modemimize bağlanıp İnternetimize bağlanalım. Kablosuz ağları arattığımızda birçok farklı isimde ağ görebilirsiniz. Her ağın ismi başkadır. Buna SSID(Service Set Identifier)yani Servis Seti Tanımlayıcısı. Kısaca biz buna Kablosuz Ağ ismi deriz. Tabii ki bu ismini siz de modeminizin içine girip değiştirebilirsiniz. Sizin ağınızın isminin üzerine gelip bağlan deyip gerekli şifreyi girdikten sonra artık dizüstünüzde İnternete girmiş demektir. Yorucu oldu ama merak etmeyin bir kez kayıt edilen şifreler eğer modemden değiştirilmezse bilgisayarınızın hafızasına kaydolduğu için bir daha bu bağlantı işlemini yapmanıza gerek yoktur. Bilgisayarınızı her açtığınızda o otomatik olarak bağlanacaktır.
Şimdi gelin gecen haftaki yazımızı da bir araya getirip şu kullanıcı ismi ve şifrelere bir kez daha bakalım.
Internet bağlantısında 3 adet kullanıcı adı ve şifre vardır.(Modeminizde kablosuz bağlantı yoksa 2 adet kullanıcı adı ve şifre vardır )
1.       Size servis sağlayıcısı tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre. Bunlar modeminizin servis sağlayıcısının bilgisayarlarıyla haberleşmesi için gereklidir. Bir kez modeme kaydedilirler ve bir kez daha, gerekmedikçe değiştirilmezler.
2.      Modemin içerisine girmek için gerekli olan kullanıcı adı ve şifreleri. Bunlar modeminize girip gerekli değişiklikleri yapmak için kullanılırlar ve genelde modemin altında kayıtlıdırlar. Eğer bunları değiştirirseniz unutmamaya çalışın çünkü modeminizin içine bunlar olmadan giremezsiniz.
3.       Kablosuz bağlantı için gerekli olan SSID (Kablosuz Bağlantı Ağ İsmi) ve şifre. Bunları modeminizin içine girip değiştirebilirsiniz ya da modemle size gelen şifreleri hiç değiştirmeden kullanabilirsiniz. Genelde bunlar modemin altında yazar.(WEP ,WPA-PSK vs.)

3 yorum: