27 Şubat 2013 Çarşamba

Msn Kapatılıyor Yerine Skype Geliyor!

Bu hafta sizlere aslında birçoğumuzun bildiği, belki de ara sıra da olsa kullandığı ve yakında Microsoft Live Messenger (MSN)’ın yerine geçecek olan Skype ’tan bahsetmek istiyorum. Evet, artık Microsoft Live Messenger tarih oluyor. Hikâye şöyle gelişiyor, Microsoft Skype’ı satın aldıktan sonra radikal bir karar alarak 2013 yılının ilk çeyreği içerisinde Microsoft Live Messenger'ı kapatacağını duyurdu. Bunun içinde son kullanma tarihi olarak 15 Mart 2013 belirlenmiş. Bu tarih uzatılır mı bilemiyorum. Durum bu olunca hâlihazırda Windows Live Messenger kullanmakta olan kullanıcıların yollarına Skype ile devam edeceğini duyuran Microsoft var olan kullanıcıları mağdur etmemek için şimdiden bu kullanıcıların Skype kullanabilmeleri için gerekli ara yüzü yeni Skype sürümüyle gidermiş. Hatta istersek kullanmakta olduğumuz bir Skype hesabımız varsa, bu hesabı aynı zamanda Microsoft hesabımızla birleştirerek iki hesabı aynı anda kullanabiliyoruz.
Kısacası Messenger kullanıcıları artık Skype kullanmak zorunda. Peki, nedir bu Skype?
Skype, dünya çapında milyonlarca kullanıcının kullandığı, rakiplerine fark atacak hızlılık ve özellikleri bulunan bir anlık mesajlaşma ve telefon programıdır. Dünya üzerinde en çok kullanılan anlık görüşme programı olan Skype ile Microsoft Live Messenger 'da olduğu gibi karşınızdaki ile ister yazışabilir, ister konuşabilir, isterseniz de görüntülü sohbet edebilirsiniz. Ayrıca başka Skype kullanıcılarıyla sınırsız ve ücretsiz dünya çapında telefon görüşmesi yapmanızı sağlar.
Skype’ı verimli bir biçimde kullanabilmek için bir adet web kamerası, hoparlör ve mikrofona ihtiyacımız vardır. (Son yıllarda satılan web kameralarında mikrofon da bulunmaktadır o yüzden eğer böyle bir kameranız varsa ayrıca mikrofona ihtiyaç yoktur).Skype’ı indirmek için http://www.skype.com adresine gidip buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra Skype kullanıma hazır demektir. Skype çalıştığında sizin karşınıza giriş ekranı gelecektir. Burada neler yapabiliriz. Eğer zaten bir Microsoft Live Messenger kullanıcısı iseyseniz Alternatif oturum açma yolları altındaki Microsoft Hesabını seçerseniz buradan açılacak olan ekranda (ki bu MSN giriş ekranına benzemektedir) Microsoft Live Messenger kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdiğinizde Skype girmiş olacaksınız. Bu arada Facebook kullanıcı ismi ve şifrenizle de Skype’a giriş yapabilirsiniz. Eğer yeni bir Skype hesabı oluşturmak istiyorsanız o zaman Bir Hesap Oluştur’ a tıkladığınızda bu sizi Skype kullanıcı kayıt ekranına götürecektir.
 
Skype birçok farklı dildeki ara yüzü ile çok kullanışlıdır. İstediğiniz her an ara yüz dilini değiştirebilirsiniz. Bunu yapmak için Menüden Araçlar altındaki Dil Değiştir seçeneğini seçmelisiniz.
Peki, Skype’da görüntülü görümeler için hoparlör, mikrofon ve kamera ayarlarını nasıl yapabiliriz. Aslında Skype makinanızdaki tüm aygıtları tanıdığı için buna pek sık olarak ihtiyaç duymayız ama eğer gerekirse bunun için her şeyden önce Skype’a bağlanmamız gerekmektedir. Bunun ardından üstteki Menüden Araçlar altındaki Seçenekleri seçtiğimizde açılan pencereden bu ayarları rahatlıkla yapabiliriz. Açılan pencerede sağ tarafta bulunan listeden Ses Ayarlarını seçtiğinizde Mikrofon ve Hoparlörü göreceksiniz buradaki listelerden doğru olanlarını seçtikten sonra kamera ayarları için yine sağ taraftaki listeden Görüntü Ayarlarına tıkladığınızda bu sefer kameranızla ile ilgili ayar ekranı gelecektir. Burada da gerekli değişiklikleri yaptığınızda artık Skype ile görüşmeler yapmanız için bir engel kalmayacaktır.
 
Skype’ı illaki Microsoft İşletim sistemi yüklü bilgisayarlarımızda kullanacağız diye bir şart yoktur. Hem Android hem de iOS işletim sistemi yüklü makinalarda da rahatlıkla kullanılabilir.
Ayrıca yukarıda belirttiğim üzere Skype’ı bir sanal telefon ahizesi gibi de kullanıp istediğiniz sabit ya da cep telefonunu arayabilirsiniz. Lakin bu ücrete tabidir ve farklı paketleri Skype’ resmi sitesinden edinebilirsiniz.
Eğer bir Microsoft Live Messenger kullanıcısı iseniz bence yavaş yavaş Skype kullanmaya alışmanızı tavsiye ederim. Böylelikle bu yeni programa alışmış olursunuz ve inanın kullandıkça da seveceksiniz. Kalın sağlıcakla.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder