3 Nisan 2013 Çarşamba

LinkedIn nedir, ne değildir?



Sosyla medya deyince nedense aklımıza sadece Facebook ve Twitter geliyor.Lakin son dönemlerde eminim hepinizin kulağına LinkedIn diye birşey de çalındı.İşte ben de bu hafta sizlere bundan bahsetmek istiyorum. Nedir bu Linkedin  ve ne işe yarar gelin bu hafta bunu konuşalım.

Kısaca tarif etmek gerekirse LinkedIn facebook ve twitter’dan farklı olarak, çalışanlar, iş arayanlar ve işverenlerin profesyonel anlamda kullanımı amacıyla tasarlanmış bir sosyal ağ sitesidir. Yani insanlar bunu iş bulmak ve iş vermek için kullanıyor.Peki bu sistem nasıl çalışıyor .

Her şeyden önce kaydoluyorsunuz. Bunun için http://www.linkedin.com adresine gitmeniz gerekiyor. LinkedIn’de iki çeşit üyelik sistemi vardır.Paralı ve parasız olanı.Paralı olan kısım daha çok iş bulmak isteyenler için gerekiyor.Bence siz ilk önce parasız olan kısımdan başlayın gerekirse daha sonra paralı olan üyeliğe geçebilirsiniz.

Üye olduktan sonra yapmanız gereken en önemli şey kişisel bilgilerinizi doldurmak. Eğlence için burada bulunmuyorsanız size önerim bu bilgileri doldururken gayet dikkatli ve ciddi olmanız. Ardından çalışma geçmişinizle ilgili bilgileri tamamlamak. Bunları da yaptıktan sonra hazırsınız, artık arkadaş edinmeniz gerekiyor. Burada Facebook ‘ta olduğu gibi arkadaş edinebiliyorsunuz. Lakin hiç tanımadığınız birine arkadaşlık göndermeniz biraz zor (Bunu ancak paralı üye iseniz yapabilirsiniz).

Arkadaş edinmenizin en kolay yolu maillerini bildiğiniz arkadaşlarınıza LinkedIn aracılığıyla bir davetiye göndermeniz. Davetiye gönderdiğiniz kişinin LinkedIn hesabı varsa ve size olumlu bir yanıt verirse bu kişiyle siz linked yani bağlantı kurmuş oluyorsunuz. Burada can alıcı olan nokta bu kişi ile nasıl bir tanışıklığınızın olduğu. Bu sizin sınıf arkadaşınız olabilir ya da daha önceki iş yerinizden bir iş arkadaşınız olabilir. Bunu en az sizin kadar o kinişinde teyit etmesi gerekiyor. Böylelikle yavaş yavaş genişleyen bir ağınız oluyor.

Siz bu arada okuduğunuz okul bilgilerinizi, o güne kadar çalıştığınız iş yerlerini, katılmış olduğunuz projeleri ve kazanılmış ünvanlarınızı sisteme ekliyorsunuz ya da güncelliyorsunuz. Ardından isteyen arkadaşlarınız bunları teyit edebiliyor bu da sisteme güvenilirlik katıyor. Hatta ve hatta bir arkadaşınız sizin adınıza şu konuda da bilgisi var dediğinde bu da sisteme ekleniyor. Böylelikle iş hayatınızın ve kariyerinizin detaylı mı detaylı bir verisi oluşuyor.

Peki, buraya kadar her şey tamam da nasıl iş bulacağız diyebilirsiniz. O da kolay, çünkü her an bir işveren sizin özelliklerinizi inceleyip size bir teklifte bulunabilir. Olmadı birçok meslek gruplarına üye olabilirsiniz ve buralardan gelen iş ilanların cevap verebilirsiniz bu size kalmış bir şey.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder