11 Haziran 2013 Salı

Mobil Yazılım Konum Hizmetleri

Artık iyiden iyiye mobil uygulamalar hayatımızda yer almaya başladı. Bizler bu konuda biraz geç kalmış olsak ta artık birçok mobil uygulamayı öncelikle akıllı telefonlarımızda ardından da tabletlerimizde kullanıyoruz. Yavaş yavaş hayatımıza girmekte olan Windows 8 işletim sistemli dizüstü ve sabit bilgisayarlar sayesinde de bu uygulamaları daha sıklıkla kullanıyor olacağız.
Peki, nedir bu konum hizmetleri ne işe yarar ve nasıl çalışırlar? Konum hizmetleri sayesinde uygulamalar bizim dünyadaki yerimizi hesaplayıp bizlere daha iyi hizmet veririler. Bunu birkaç örnekle açıklamak daha uygun olacaktır. Örneğin cep telefonunuzda bir trafik uygulaması olduğunu farz edelim. Bu uygulamanın anlık trafik bilgilerini verdiğini ve bize yol konusunda yardımcı olduğunu düşünelim. Bu uygulamanın çalışabilmesi için sizin yerinizi bulması gerekmektedir. Ancak sizin yerinizi saptadıktan sonra size yardımcı olabilecektir. Bulunduğunuz bölgece eğer trafik sıkışmış durumda ise sizi başka bir yola yönlendirebilir ya da kaza olduğu için o yolun kapatıldığını ve ancak şu saatte açılacağını bildirebilir. Bunun dışında yer bildirimi yapan uygulamalar son dönemde çok revaçtadır bu yer bildirimleri için yine bu uygulamaların sizin bulunduğunuz yeri ya da başlandığınız kablosuz ağı bulması gerekmektedir. Bunlara benzer sayısız uygulama vardır.
Bu uygulamalardan herhangi birisini siz cihazınıza yüklemek istediğinizde size bu uygulamanın konum hizmetlerini kullanmak istediğini sizin bu konuda buna müsaade edip etmeyeceğinizi sormaktadır. Zaten işletim sistemi ve cihaza göre konum hizmeti kullanan uygulamaların konum hizmetlerini kullanma iznini istediğiniz an kaldırıp tekrardan izin verebilirsiniz. Bu size kalmış bir şeydir.
Şimdi biraz bu konum hizmetlerinin nasıl çalıştıklarından bahsetmek istiyorum. Bunun için genelde üç teknik kullanılmaktadır. Bunlar,  Cep telefonu Baz İstasyonları, Kablosuz Bağlantı Noktaları ve GPS. Şimdi size bunlardan fazla detaya girmeden bahsetmek istiyorum .
 Bunlardan ilki cep telefonu baz istasyonları yoluyla olandır. Baz istasyonları dairesel olarak çalışırlar. Cep telefonumuz çalışma halindeyken birden fazla baz istasyonu tarafından görülmektedir. Bu sistemdeki yazılımlar bu iki yada üç baz istasyonunun dairesel olarak cep telefonumuzun saptandığı kesişme noktalarını kullanarak o an bizim nerede olduğumuzu anlarlar ve yerimiz bulunmuş olur.
Kablosuz ağlar üzerinden çalışan sistemde baz istasyonu sistemine benzemektedir. Bağlandığınız kablosuz ağın özellikleri uygulama üreticisi firmanın veri tabanından sorgulanır ve yeriniz tespit edilir.
 
GPS sisteminde hepimizin bildiği uydu bağlantısı kullanılır ve hangi enlem ve boylamda olduğumuz saptanır. Burada tabii ki cihazınızda GPS cipinin olması gerekebilir. Örneğin benim kullandığım Nokia Lumia 710 sayesinde artık eskiden kullandığım Navigasyon cihazım gereksiz kaldı. Çünkü cep telefonum güzel bir şekilde gittiğim yerlerde bana yol tarifi yapıyor.
Şimdi gelelim bu konum hizmetleri kullanan uygulamaların bazı kötü yanlarına. Her şeyden önce yer bildirimi yapan uygulamalar sayesinde sosyal medyada sizi takip eden herkes nerede olduğunuzu biliyor. Bu yetişkinler için sorun olmayabilir, lakin çocukların bu konuda daha dikkatli olması ben tavsiye ediyorum.
Bunu dışında yerinizi bilen uygulamanın bu bilgiyi kullanıp kullanamayacağı. Bunun için tüm firmalar bu uygulamaların kişisel bilgileri kullanmadığını sadece yer tespiti yaptığını bildiriyorlar. Zaten bu konuda da histeriye kapılmak sanırım garip olurdu. Bugüne kadar kullandığımız cep telefonları yerimizi bilmiyor muydu?
Bence en önemli olan uygulamayı kullanırken göstereceğimiz hassasiyet. Bundan sonrası size kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder