26 Haziran 2013 Çarşamba

Elektrik Hattından Internet Dağıtımı


Daha önceki yazılarımda İnterneti evimizde nasıl paylaşacağımızdan kısaca bahsetmiştim. Bu hafta da sizlere var olan elektrik hattınızı kullanarak bunu nasıl yapabiliriz ondan bahsetmek istiyorum.

Elektrik hatları üzerinden Internet ya da veri dağıtılmasının birçok uygulaması mevcut. Ben bugün sizlere ev ortamında İnterneti nasıl dağıtabiliriz ondan bahsedeceğim. Bu teknolojiye PowerLine denmektedir.

Gelin ilk önce bunun için neler gerekli ona bir bakalım. Her şeyden önce bu sistem sadece sizin elektrik hattınızda çalışır. Kısacası bu sistemin çalışması istenilen yerdeki tüm elektriğin bir tek saatten alınması gerekmektedir Yani sizden komşunuza bir bağlantı için uygun değildir. Sistem 300 metreye kadar bir elektrik hattını desteklemektedir.

Bu sistem için en azından iki adet PowerLine adaptöre ihtiyacımız vardır. Bunlar alıcı ve verici olarak çalışmaktadır.
Sistemi kurmak için ilk önce bir adet adaptörü alınır. Bu adaptörlerde herhangi bir cihazın prize takılan kablo ucuna benzer bir ucu ve ayrıca bir adet Ethernet kablo girişi vardır. Bunu normal bir şekilde bir elektrik prizine takarız. Ondan sonra modem üzerinden bir adet Ethernet (LAN) kablosunu bu adaptöre takarız. Bu basit işlemden sonra, modemden gelen Internet bizim elektrik ağımızda dağıtılmaya başlamıştır. Internet istediğimiz noktaya gidip yine bir adet Powerline adaptörünü bir elektrik prizine taktığımızda bu dağıtılan İnterneti alacaktır. Buradan eğer istersek yine bir Ethernet(LAN) kablosu yardımıyla İnterneti alabiliriz. Yeni çıkan bazı sistemlerde bu ikinci adaptör aynı zamanda bir kablosuz ağ dağıtıcısı olarak çalışmaktadır. Burada istenirse kabloya gerek yoktur. Eğer bir başka odada yine Internet istersek bir diğer Powerline adaptörü ile bu işlemi gerçekleştirebilir.
Peki, bu teknolojinin bize kattıkları nelerdir.
Internet için yeni kablolara gerek yoktur, dolayısıyla duvarlarda delik açma derdimiz ortadan kalkmaktadır.
Kablosuz bağlantı kullandığımız yerlerde modemden uzaklaştıkça zayıflayan sinyal sorunumuz ortadan kalmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğim gibi bu sistem 300 metreye kadar elektrik hattını desteklediğinden 300 metre uzakta da aynı verimi bize sunmaktadır.
Genelde ilk başlayan ev kullanıcıları için bu Powerline adaptörleri ikili setler halinde satılmaktadır. Yaklaşık maliyetleri 40 Avro civarındadır.
Eğer zahmetsiz bir bicimde var olan elektrik sisteminizi kullanarak evinizde bir ağ kurmak ya da İnternetinizi paylaşmak istiyorsanız bu yeni teknolojiyi denemenizi tavsiye ederim.

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder