4 Haziran 2013 Salı

Akıllı Telefon, Tablet , Ultrabook. Hangisi?



Şu anda yeni bir cihaz almak isteyenler bir ikilem daha doğrusu bir üçleme arasında kalabilirler. İlk önce acaba ultrabook mu yoksa tablet mi alsam deyip, ardından da, acaba bunların yerine akıllı telefonumu mu değiştirsem diye düşünebilirler. Gelin şimdi sırasıyla bunlara bir göz atalım ve karar vermenizde size yardımcı olalım.

Her şeyden önce bu üç ürün tipi arasında bir karşılaştırma yapmak istiyorsanız bunu ne amaç için kullanmak istediğiniz çok önemlidir. Şimdi sırasıyla bu üç grubu kısaca inceleyelim.

Akıllı Telefonların en öne çıkan özellikleri her şeyden önce hafif olmalarıdır. Ardından kameralarının çok ama çok güzel olması gelir. En ucuz telefonlarda bile 5MP kamera bulunmaktadır. Bu da resim çekip bunu arkadaşlarla anında paylaşmak için akıllı telefonları ideal kılmaktadır.  İnternete bağlanma sıkıntısı SIM kartlarından dolayı yoktur. Tabii ki bu durumda Internet paketinizin olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra cep telefonlarının ekran boyutu şimdilerde 5 inçlere kadar çıkmış durumdadır. Ancak hala mantıklı bir şekilde telefon olarak kullanılabilmeleri için ekran boyutlarının gelecekte daha da artması pek mümkün gözükmemektedir.  Bu yüzden de daha büyük görüntü isteyenlere uymayacaktır. Akıllı telefonlarının belki de en kötü tarafı fiyatlarının hala oldukça pahalı olmasıdır. Her şeyin bir arada olduğu bir telefonun fiyatına bir ultrabook satın almak mümkündür.

Karşılaştırdığımız bu üç grup içiresinde hafiflikte ikinci sırada olanlar ise tabletlerdir. Bunlar çok fazla yer kaplamadan her çantaya sığabilirler ve gittiğiniz her yere bunları rahatlıkla götürebilirsiniz. Başta kitap ve dergi okumak için kullanılabilecek ve 10″ boyutundaki bu cihazlar sörf yapmak, epostaları kontrol etmek ve yüksek çözünürlükte video izlemek için ideal bir seçimdir. Bu gerçek yüksek çözünürlük ultrabook’larda bile sık karşılaşılan bir fonksiyon değildir. Pil ömrü ve fiyat yelpazesi olarak ise akıllı telefonlardan daha makul fiyatla satılmaktadırlar. Ancak veri depolama ve işlem güçleri ultrabook’lardan düşüktür. Yine de ufak oyunları oynamak için dokunmatik ekranları ile tabletler daha iyi bir seçenek olabilir.


Ultrabooklara yeni nesil dizüstü bilgisayarlar diyebiliriz. Ultrabook’ların işlem gücüne ve sunduğu üretkenliğe herhangi bir mobil cihazın ulaşabilmesi pek mümkün değildir. Pil ömürleri ile tabletlerle yarışmaktadırlar. Ayrıca harici bir hoparlöre ihtiyaç bırakmayan kalitedeki ses sistemleri ile büyük ekranda film keyfini iki katına çıkarmaktadırlar.  Ultaboooklar için mükemmel teknolojinin kusursuz tasarım ile birleşmesi tabirini kullanabiliriz. Lakin akıllı telefonlardaki gibi bir kamera kaliteleri yoktur, genellikle üzerlerinde 2MP kamera bulunmaktadır. Fiyatları da normal notebooklara göre halen biraz yüksektir. Lakin sonuçta bunlar birer bilgisayardır ve bu doğrultuda bir bilgisayarın size vermesi gereken her şeyi fazlasıyla vermektedirler. Ayrıca son dönemde piyasaya sürülen bazı modellerin ekranları dokunmatiktir. Hatta bazı modellerde ekranları klavyenin üzerine kaydırılıp bir tablet gibi de kullanılmaktadır. Daha da ileriye giden bazı ultrabook modellerinde ekran ayrılıp bağımsız bir tablet gibi kullanılabilmektedir.

Size kısaca bu üç grup arasındaki bazı farkları anlatmaya çalıştım. Daha önceki yazılarımızda zaten bunlara teker teker değinmiştim. Burada seçim size kalmış. Ama şunu sakın unutmayın, yukarıda da bahsettiğim gibi bunlardan herhangi birini alırken bunu ne için almak istediğinizi çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder