21 Aralık 2012 Cuma

Windows 8 Kullanımı IV


Bu hafta sizlere geçen hafta kalmış olduğumuz yerden, yani Windows 8 Kişisel Bilgisayar Ayarlarından bahsedeceğim. Geçen hafta da bahsettiğim üzere bu menüde birçok işlev gruplara ayrılmıştır. Bunlar Kişiselleştir, Kullanıcılar, Bildirimler, Ara, Paylaşım, Genel, Gizlilik, Cihazlar, Kablosuz, Erişim Kolaylığı, Ayarlarınız Eşitleyin, Ev Gurubu(ya da kısaca Grup ) ve Windows Update.
Kişiselleştir grubu altında Kilit Ekranı isminden de anlaşılacağı üzere bilgisayarınızın kilitli olduğu durumda ortaya çıkan ekrandır. Buradan arka plan resmini değiştirebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınız kilitli olsa da bazı uygulamaların arka planda çalışmasını ve size bilgi vermesini buradan ayarlayabilirsiniz. Kilit Ekranı uygulamaları yazan kısamdaki Artı (+) işaretine bastığınızda burada çalışmasını arzuladığınız uygulamaları listeden seçebilirsiniz.
Başlangıç Ekranı isimli seçenek grubunda ise yine ekranın arka plan fotoğrafını, ayrıca arka plan rengini değiştirebilirsiniz.
Hesap Resmi seçeneğinde ise hesabınıza bağlı resminizi değiştirebilirsiniz.

Kullanıcılar grubunda ise Windows 8 makinanıza bağladığınız Windows Live ya da Hotmail hesabınızı değiştirebilirsiniz. Ayrıca Yerel Hesaba geçebilirsiniz. Bu durumda sadece yerel çalışabilirsiniz, yani bu durumda hesabınızla ilgili güncellemeler size duyurulmayacaktır.
Oturum Açma Seçenekleri kısmında ise Parolanızı değiştirebilirsiniz. Resimli bir parola oluşturabilirsiniz. Resimli parola oluşturmak gerçekten çok hoş. Gerçi daha çok dokunmatik ekranlar için düşünülmüş ama yine de klavye ve fare ikilisiyle de kullanışlı oluyor. Seçtiğiniz resim üzerinde belirli noktaları sırayla seçiyorsunuz ve bu size özel giriş şifresi oluyor. Ayrıca burada bir PIN oluşturabilirsiniz.
“Parolası olan tüm kullanıcılar bu kişisel bilgisayarı uyandırırken parola girmelidir”   yazan ayarı eğer değiştirirseniz bu herhangi bir kişinin bilgisayarınız uyku durumunda ya da Kilit Ekranında iken parolasız olarak açabilmesini sağlar. Bunu ben pek önermiyorum, çünkü bu verilerinizin güvenliğini tehlikeye atabilir.
Diğer Kullanıcılar kısmında ise Artı (+) işaretli kutucuğa bastığınızda, bu o bilgisayara başka kullanıcılar eklemenizi sağlayacaktır.


Bildirimler grubunda, ilk başta üç seçenek gözümüze çarpmaktadır. Bunlar ilki Uygulama bildirimlerini göster’dir. Bu Başlangıç Menüsündeki uygulamalar için geçerlidir. Bu seçenek Açık ya da Kapalı durumundadır. Açık olduğu durumda uygulamalar size gerekli güncellemeleri bildirecektir. Kapalı olduğu durumda ise bu özellik çalışmayacaktır.
İkinci seçenek ise Kilit Ekranında uygulama bildirimlerini göster’dir. Yine bu seçeneğinde iki hali vardır, Açık ya da Kapalı. Bu ise yukarıda da bahsettiğim gibi Kilit Ekranı uygulamaları için geçerlidir.
Bildirim seslerini çal isimli seçenek ise uygulamaların durumlarında bir değişiklik olduğunda bize bu değişikliğin sesli olarak bildirilmesi içindir. Bununda yine diğer seçenekler gibi iki hali bulunmaktadır.
En altta ise bilgisayarınızda kurulu birçok uygulamanın listesini görebilirsiniz. Buradan uygulamalardan gelen bildirimleri teker teker görmek isteyip istemediğinizi ayarlayabilirsiniz.
Haftaya diğer ayar gruplarını inceleyene dek, şimdilik görüşmek üzere.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder