25 Mayıs 2013 Cumartesi

Bulut Depolama Hizmetleri

Daha önceki yazılarımda sizlere Bulut Bilişim’den bahsetmiştim. Şimdi ise bu yapı üzerinden sağlanan bazı depolama hizmetlerinden bahsetmek istiyorum.
Bulut depolama kısaca dosyalarımızı Internet üzerinde bir yerde depolamak olarak algılanabilir. Sanki Internet üzerinde bir hard diskiniz ya da bir USB flaş diskinizin olduğunu farz edin. Dosyalarınızı buraya kopyalayıp yine buradan indirebilir, silebilir, üzerlerinde değişiklik yapabilir ve bunları istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz. Bulunduğunuz yerin ve kullandığınız bilgisayarın, tabletin ve akıllı telefonun bir önem yoktur. Sadece bazı sistemlerin belirli işletim sistemleri için uygulamaları vardır. Lakin yine de web ara yüzü ile tüm sistemler bütün işletim sistemlerinde kullanılabilir. Burada en önemli nokta i bu depolama hizmetleri için her zaman İnternete bağlı olmamız gerekmektedir. 
Bu konuda hizmet veren firmalar her gün artmaktadır ve aralarındaki rekabet te büyümektedir. Hemen hemen her firma ücretsiz olarak isteyen herkese depolama alanı vermektedir. Tabii ki, istediğiniz hizmet için üye olmamız gerekmektedir. Bu o kadar zor bir işlem değildir. Bunu sanki bir mail adresi almak gibi düşünün.
 Şimdi sizlere bazı bulut depolama hizmetlerinden bahsetmek istiyorum.
Dropbox Bulut paylaşım uygulamaları arasında belki de popüler olanıdır. Ücretsiz olarak 2 GB depolama alanı sunmaktadır. Üçüncü parti uygulamalarla olan uyumu, arkadaşlarla dosya paylaşım özelliği ve kolay eşleme avantajıyla bu alandaki en iyi uygulamalardandır. Dropbox’un 100 GB aylık kullanım ücreti 19.99 dolardır. Dropbox’un destek verdiği platformlar arasında Windows, Linux, Mac, Android, iOS ve Blackberry yer almaktadır.
Google Drive Kullanıcılara 5 GB ücretsiz depolama alanı sunmaktadır. Google Drive’da 25 GB alana sahip olmanın bedeli aylık 2.49 dolar, 100 GB alan edinmenin bedeli ise 4.99 dolardır. Mac, Windows, Android, iPhone ve iPad uygulamalarına destek vermektedir. Google Dokümanlar ile senkronize çalışmaktadır.
Skydrive Microsoft’un bulut depolama hizmeti olan SkyDrive, piyasadaki en iyi uygulamalardan biridir. Bu benim favorim olan bir hizmettir. Dünyada neredeyse bütün internet kullanıcıları tarafından tercih edilen Office araçlarını kolayca senkronize etmektedir. 7 GB ücretsiz depolama alanı vermektedir. Aylık 4.99 dolar karşılığında 100 GB depolama alanı vermektedir. Microsoft’un Windows Phone işletim sistemine destek veren ender hizmetlerden olan SkyDrive, Mac, Windows ve iOS cihazlarından da kullanılabilmektedir.
iCloud Sadece Apple ürünleri için hizmet veren iCloud, bu ürünleri kullananlar için oldukça makul bir bulut paylaşım uygulaması konumundadır. Ücretsiz olarak 5 GB depolama alanı sunmaktadır.
Amazon Cloud Drive Rakiplerine oranla daha çok kendi ürünlerine yönelik bir servis izlenimi veren Amazon Cloud Drive5 GB ücretsiz depolama alanı sunan bir diğer bulut paylaşım uygulamasdır.
100 GB depolama alanına 8.33 dolar karşılığında edinebildiğiniz Amazon Cloud Drive, ne yazık ki Windows, Mac, Android dışında başka bir platforma destek vermemektedir.
UbuntuOne Basit ara yüzü ve 5 GB ücretsiz depolama alanıyla, bu hizmet özellikle Ubuntu kullanıcıları için bir hayli idealdir. Bunun yanında Ubuntu haricinde Windows, Android ve iOS yüklü sistemlerde de çalışabilmektedir.
Box Bireysel kullanıcılardan çok iş çözümlerinde de uzmanlaşmış bir servistir.5 GB ücretsiz depolama alanı sunmaktadır. Box’un 25 GB’lik ücretli depolama alanının aylık ücreti ise 9.99 dolardır. Box’a Mac, Windows, Android, Blackberry ve iOS uygulamalarından erişilebilmektedir.
Yandex.Disk Ücretsiz sunduğu 10 GB depolama alanıyla iddialı bir giriş yapan servis, Yandex.Mail’e entegre olarak çalışmaktadır. Yandex.Disk ayrıca kullanıcılarına Windows ve Mac ile birlikte Android ya da iOS üzerinden erişim fırsatı da vermektedir.
 
Şimdilik aklıma gelen bulut depolama hizmetleri bu kadar. Unutmayın ki bu hizmetler her geçen gün artmaktadır ve birçok firma bu konudaki ürünlerini piyasaya sürmektedir, dolayısıyla bu liste uzar gider. Bizim burada dikkat etmemiz gereken, yüklediğimiz dosyaların hakkını kime ait olduğu, güvenliği ve erişim imkânlarıdır. Bunun için lütfen kayıt olmadan önce güzelce okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder