28 Kasım 2013 Perşembe

e- posta nedir?



Bu hafta okuyucularımızdan gelen istek üzerine sizlere e-posta ve gerekli e-posta programlarından bahsetmek istiyorum.
e-posta (elektronik posta) internet üzerinden gönderilen dijital mektuptur. Bir e-posta sahibi olmak istiyorsanız bunu e-posta hizmeti veren şirketlerden ücretli ya da ücretsiz olarak alabilirsiniz. Eğer ki sizin kurumsal bir web sayfanız varise ayrıca buradan da servis sağlayıcınız size e-posta adresi verebilir.
e-posta adresi kişiye özeldir ve formatı şöyledir:
 Kullanıcı adı, adres işareti, hesabın oluşturulduğu sitenin e-posta sunucusunun adı, nokta (.) ve site uzantısının aralık bırakılmadan yazılması ile oluşur.
Bir kişinin e-posta hesabına ulaşması için kendine özel bir şifresinin olması gerekmektedir. Eğer bu şifrenizi kaybederseniz hesabınıza ulaşamazsınız ve burada bulunan her şeyinizi kaybedersiniz. E-posta hesabınıza ya web sayfası aracılığıyla ya da bu iş için tasarlanmış özel programlarla ulaşabilirsiniz. Bunlara ileti programları da diyebiliriz. Bu programlara örnek olarak Microsoft Outlook ve serbest yazılım olarak da Thunderbird’ü verebiliriz. Bu programlar sunuculara ulaşmak üzere belirli protokoller kullanırlar. Bu protokollerin en bilinenleri POP3 ve IMAP’tır.
Herhangi bir servis sağlayıcısından bir e-posta adresi aldığınızda bu adrese ulaşmak için tüm ara yüzleri kullanabilirsiniz. Örneğin ben yukarıdaki e-posta adresime ulaşmak için sabit bilgisayarımda yüklü olan Outlook’u kullanıyorum, cep telefonumda ise Hotmail’in kendi uygulama programı mevcut. Ayrıca gerektiğinde başka birisinin bilgisayarından e-postalarımı kontrol etmek için ise Hotmail’in web ara yüzünü kullanıyorum.
Şimdi gelin bir e-postanın anatomisini inceleyelim. Gönderilen her e-posta şunlar vardır
Gönderen (From):e-postayı gönderen kişinin adresi
Alıcı ya da Kime (To): e-postanın gönderildiği kişinin adresi. Eğer birden fazla kişiye aynı e-postayı göndermek istiyorsanız adresler arasına virgül koyup bunu yapabilirsiniz.
Karbon Kopya "KK" (CC, Carbon Copy):  e-posta gönderilen kişiye ek olarak bu e-posta başka birine de bilgilendirilmek üzere gönderilebilir işte o zaman bu e-postayı bilgilendirmek üzere gönderilecek olan kişinin adresi buraya yazılır. Bu daha çok işletmelerde kullanılan bir özelliktir.
Konu (Subject): Bu gönderilecek olan e-postanın başlığıdır. Birçok servis sağlayıcı eğer başlık yok ise iletileri kabul etmemektedir bu yüzden yazılması iyi olur.
Tarih (Date): e-posta gönderildiğindeki tarih ve saattir. Bunu servis sağlayıcı ekler.
İleti gövdesi (Body): Burada e-postanın içeriği vardır.
Yanıtlama (Reply):  Size gelen bir e-postaya doğrudan yanıt vermek istediğinizde bu özellik kullanılır. Sistem alıcının adresini otomatik olarak atar. Bu belki de en çok kullanılan yöntemlerden birisidir.
 Herkesi yanıtla (Reply All): Yanıtlanan e-postayı, gelen e-postanın To: ve CC: kısmında yazılmış olan tüm kişilere yollamak için kullanılır.
Yönlendirme (Forward, Fwd): Gelen bir iletinin bir başka kişiye doğrudan yönlendirilmesini sağlar.
Ek (Attachment): Yazıya ek olarak yollanan dosyalardır. Virüslerin başlıca yayılma yollarından biridir. O yüzden e-postayı gönderen kişiyi tanıyor olsanız dahi şüpheli görünen dosyaları açmayınız.
Şimdi biraz POP3 ve IMAP protokollerinden bahsetmek istiyorum. Bu protokoller e-posta yazılımları tarafından kullanılan en bilinen protokollerdir. e-posta yazılımına bir adres eklemek istediğinizde size hangi yöntemle sunucuya bağlanmak istediğinizi soracaktır.POP3 ile bağlantı yaptığınızda sunucudaki tüm e-postalarınız makinanıza indirilip sunucudan silinecektir. IMAP’ta ise sadece mesajların başlıkları getirilir lakin e-postalar sunucudan silinmezler.
e-posta yazılımlarında genelde bir e-posta adresi için şu dizinler bulunmaktadır.
Gelen Kutusu (Inbox): Gelen e-postalarını bulunduğu dizindir.
Gönderilenler (Outbox ya da Sendbox): Sizin gönderdiğiniz e-postaların bulunduğu dizindir.
Silinenler (Deleted Items) :Silinmiş olan e-postaların bulunduğu dizindir.
İstenmeyen Postalar (Junk e-mail ya da Spam):e-posta yoluyla birçok virüs ve rahatsız edici mesajlar gelmektedir. Bunu önlemek için birçok servis sağlayıcı değişik yöntemler kullanmaktadır. Birden fazla kişiye gönderilen ve rahatsızlık verici olduğu saptanan e-postalar servis sağlayıcılar tarafından Junk ya da Spam yani istenmeyen e-posta olarak ilişkilendirdiler ve Junk dizinine konurlar. Tabi bazı durumlarda arkadaşlarınızdan gelen e-postalarda buraya kaydolabilir. Eğer bir e-postanın rahatsız edici olmadığını biliyorsanız bunu gelen kutunuza atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder