4 Kasım 2013 Pazartesi

VoIP nedir?



Gelin bugün biraz para ödemeden nasıl birisini ararız ona bakalım. Belki de birçoğunuz bunu zaten yapıyorsunuz. Ama yine de gelin bu iş nasıl çalışıyor biz ona bir bakalım, ardından da bunu nasıl yapabiliriz ona inceleyelim.
Para ödemeden birisiyle konuşmak hepimizin arzu ettiği bir şeydir. Bunu yapmamıza olanak sağlayan sisteme VoIP yani Voice Over IP ismi verilir. Kısaca tarif etmek gerekirse VoIP Internet veyahut ta veri hatları üzerinden ses aktarımı yapmak olarak tarif edilebilir.
Bu sistemin çalışması için muhakkak Internet bağlantınızın olması gerekmektedir. Tabii ki kapalı bir ağınız varsa bu işlem burada da yapılır. Lakin biz son kullanıcılar için Internet bağlantısı şarttır. Kısaca VoIP bir protokol yani bir yöntemdir.
Basitçe çalışma mantığı şudur. Sayısal formattaki ses, veri paketleri olarak karşıya yollanmakta ve karşı tarafta tekrar dijital ses haline dönüştürülmektedir. Sayısal format daha iyi kontrol edilebilmektedir. Örneğin sayısal formattaki bir ses sıkıştırabilir, yönlendirebilir ve daha iyi bir formata çevrilebilir.
Özetle VoIP, analog ses (bakır telefon kabloları ile iletilen ses) sinyalini alarak dijital sinyallere dönüştüren ve bu sinyalleri internet üzerinden ileten bir teknolojidir.
Eğer ki evinizde Internet varsa VoIP kullanmak için iki çözüm vardır. Yazılım ve/veya donanım tabanlı çözümler. İki taraflı VoIP kullanmak için eğer ki donanım tabanlı çözümü tercih ederseniz bunun maliyeti oldukça yüklüdür. Evimizde kullandığımız telefon cihazları analog ses için tasarlanmış olduklarından dolayı VoIP için uygun değillerdir bu yüzden bunları VoIP telefon cihazları ile değiştirmeniz gerekmektedir ki bunların fiyatları oldukça yüksektir. Ayrıca modemlerimi zinde bu sisteme uygun olması gerekmektedir. Bu yüzden bu çözüm tipini daha ziyade şirketler tercih etmektedir.
Biz ev kullanıcıları için en uygun olan çözüm ise yazılım tabanlı çözümlerdir. Bunun için her şeyden önce bir bilgisayara, tablet ya da bir akıllı telefona ihtiyacımız vardır. Bundan sonra gerekli VoIP yazılımı yüklenir. Dünyadaki en çok bilinen VoIP yazılımı Skype ’tır. Eğer karşı tarafı parasız olarak aramak ve konuşmak isterseniz diğer aranan kişide de Skype’ın yüklü olması gerekmektedir. Eğer ki siz yine de birisini Skype aracılığıyla aramak isterseniz bunun için firma sizden bir miktar para talep etmektedir.
Cep telefonları için uygun bir diğer VoIP uygulaması da Viber’dır. Zaten akıllı telefonu olup da üzerine Skype ya da Viber yüklemeyen kimse yoktur sanırım.
Peki, insanlar neden VoIP’i seçer. Sebebi oldukça basittir: maliyet. VoIP ucuzdur. Hatta birçok durumda bundan parasızda yararlanılabilir. Ülkemizde VoIP üzerinden hizmet veren telefon şirketleri çok az ve bunlar kendilerini o kadar tanıtabilmiş değiller, lakin bazı ülkelerde durum oldukça farklı. Bu tip ucuz hizmetleri sunan firmaların sayısı oldukça fazla.

Peki, VoIP’nin kötü yanları yok mu, tabii ki var. Her şeyden önce ancak Internet üzerinden kullanılabilen bir sistem olmasından dolayı Internet hattınızdaki bir aksaklık bu sistemin durması anlamına gelir. Eğer ki bağlantınız kötü ya da yavaş ise yine bağlantınızda sorunlar olacak ve ses kalitesi çok düşecektir. Hatta parazitli olacaktır. 
Yine de eğer ki Internet bağlantınız varsa, ben bu sistemlerin kullanılması taraftarıyım. Sonuçta, masrafsız bir şekilde görüşmelerimizi yapabilmenin en kolay yollarından birisi. Zaten birçok büyük firma bu sistemi uzun yıllarda beri çok güzel bir şekilde kullanıyor ve oldukça karlı çıkıyorlar. Yukarıda da bahsettiğim gibi eğer denemediyseniz Skypa ya da Viber’ı denemenizi öneririm. Ses kalitesi bağlantıya göre değişiklik gösterdiği için umutsuzluğa kapılmayın zaten birçok cep telefonu şirketi bırakın 3G bağlantısını normal bağlantıyı dahi zor yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder