4 Kasım 2013 Pazartesi

Google Play Store



Kullanmakta olduğumuz Android işletim sistemi yüklü cihazlarımız eğer ki sadece üzerlerinde yüklü uygulamalarla kalsalardı eminim hiç kullanışlı olmazlardı. Bu cihazları kullanışlı hale getiren uygulamalardır. Bizlerde her geçen gün yeni bir uygulama denemek isteriz. İşte bu noktada hepimizin vazgeçemeyeceği yer Google Play Store’dur. Bunun dışında başka ürünler de bulunmakla birlikte bu Android için en geniş ve en kapsamlı olan yerdir. 
Şimdi gelin hep beraber Google Play Store’u inceleyelim. Buraya nasıl üye olup buradan nasıl faydalanabileceğimize bir bakalım.
Google Play Store eski adıyla Android Market,  Google tarafından işletilmektedir. Şimdilerde ismi web tabanlı olanda Google Play, cihazlardaki uygulama ismi ise Play Store’dur. Her iki durumda da aynı hizmetten bahsedilmektedir. 
Google Play Store Android işletim sistemi yüklü cihazlara ücretli veya ücretsiz çeşitli ürünler sağlayan bir sanal markettir. Burada oyun ve müzikten tutun da kitap ve cd ’ye kadar her şey bulmak mümkündür. Milyonlarca kişinin kullandığı bu alan artık sektördeki yerini sağlamlaştırmış ve olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir.
Google Play uygulamasını(alanını) kullanabilmek için her şeyden önce bunun akıllı telefonunuzda ya da tabletinizde kurulu olması gerekmektedir. Eğer uygulama yok ise buna web sayfası aracılığıyla da ulaşabilirsiniz. Tabii ki uygulama daha bütünleşmiş bir şekilde çalışmaktadır.
Bazı tablet üreticileri Google ile bu konuda anlaşma yapmadıklarından dolayı bu uygulama tabletlerde yüklü olarak gelmemektedir. Bu da tabii ki bu tabletlerin fiyatlarının daha düşük olması anlamına gelmektedir. Lakin daha sonra oyun yüklemek istenildiğinde Google Play Store’a kullanıcı ulaşamamaktadır.
Eğer ki cihazımızda Google Play uygulaması var ise bunu kullanabilmenin ikinci şartı bir Google hesabınızın (gmail) olması gerekmektedir. Eğer hali hazırda bir Google hesabınız var ise bunu o cihaza bağladığınızda Google Play uygulaması çalışacaktır. Yoksa o an bir hesap edinmeniz gerekmektedir. Bu Google hesabınızı cihazla eşleştirmek (bağlamak) zor bir işlem değildir. Eğer ki bunu ilk cihaz kurulumu esnasında yapmamışsanız Google Play ilk kez çalıştırıldığında sizden bunu isteyecektir. Bu aşamada bu eşleştirme işlemini yapabilirsiniz ya da yeni bir hesaba kayıt olabilirsiniz. Eğer bunu kendiniz yapmak istiyorsanız Ayarlar menüsüne gidip oradan da Hesaplar ve Senkronizasyonu seçip Hesap Ekle tuşundan yapabilirsiniz. 
Bu eşleştirme esnasında sizden kredi kartı bilgilerinizi girmeniz istenebilir. Bu adım gerekli değildir bunu atlayabilirsiniz. Bunun sebebi ise Play Store’da bulunan ürünler iki kategoridir, ücretli ve ücretsiz olanlar. Kredi kartı bilgileri ücretli olan uygulamaları satın almak içindir. Şu ana kadar şahsen ben ücretli hiçbir şey kullanmadım. Eğer gerekirse var olan ücretli uygulamalardan birisini buradan indirmek istediğinizde ödeme için gerekli kredi kartı bilgilerinizi daha sonrada verebilirsiniz.
Tüm bu işlemlerden sonra Google Play uygulaması açılacaktır. Google Play Store uygulaması çok dilli bir uygulamadır. Google hesabınızdaki dil seçenekleriniz doğrultusunda bu uygulama istediğiniz dilde açılacaktır.
Google Play’in ara yüzü ve menüleri oldukça basit ve sadedir. Ürünler kategorilere ayrılmıştır ve her kategorinin altında ücretli ya da ücretsiz olmak üzere ürünler ayrılmıştır. 
Eğer oyun indirmek istiyorsanız ve bu oyunun ismini biliyorsanız bunu bulmanın en kolay yolu aramadır. Aramak için Büyüteç ikonu ’una bastığınızda size sağ köşede bir arama listesi çıkartacaktır. Buraya oyunun ismini yazdığınızda o isimdeki tüm ürünleri size listeleyecektir. Bu listede sizin cihazınızla uyumlu olan ürünler listelenmektedir. Eğer ki bu listede sizin aradığınız uygulama yok ise bilin ki bu aradığınız uygulama sizin cihazınıza uyumlu değildir. 
Bir kez cihazınızla bir Google hesabınızı eşleştirdiğiniz zaman, bunu Google hatırlamaktadır. O yüzden bu Google Play platformunun web adresine  (https://play.google.com/store) herhangi bir cihazdan girdiğinizde, sizin kayıtlı cihazlarınızı ve indirmiş olduğunuz uygulamalarınız burada gösterecektir. Hatta başka bir cihaza yine bu Google hesabınızı bağladığınızda bu uygulamaları bu yeni cihaza indirmeniz çok kolay olacaktır. (Hatta bazı durumlarda bu işlem otomatik olarak yapılabilmektedir) .

Sonuç olarak Google Play Store kelimenin tek anlamıyla bir bulut bilişim çözümü örneğidir, bizlere birçok uygulamaya tek yerden erişme imkânı sağlamaktadır. Umarım buna benzer çözümler çoğalır ve biz son kullanıcılar bunlardan daha da çok istifade ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder