3 Mayıs 2013 Cuma

NFC ve Akıllı Telefonlar


 
Gecen hafta sizlere QR Koddan bahsetmiştim. Bu hafta yine cep telefonları ile ödeme ve başka işlemleri başarılı ve kolay bir şekilde yapabilmemize olanak tanıyan yeni bir sistemden bahsetmek istiyorum. Bu sistemin ismi NFC (Near Field Communication) yani Yakın Alan İletişimi.

NFC yeni nesil kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC temel olarak bu teknolojiyi içerisinde barındıran cihazlar arasında yakın mesafeli haberleşmeyi sağlar. Bu yeni teknolojiyi Bluetooth ya da Wifi’ya benzetebilirsiniz. Yalnız onlardan farklı olarak NFC çok daha kısa mesafeli bağlantılar içindir ve düşük bant genişliğine sahiptir. Kısa mesafeden kastımız 2-4 santimetredir. Böylelikle kullanıcıya bir kullanım rahatlığı sağlanmaktadır. Yani NFC ile iki cihazın haberleşmesi için nerdeyse birbirlerine değmesi gerekmektedir.

Şimdi gelelim somut olarak NFC nasıl çalışıyor. Nasıl ki telefonunuzda Bluetooth özelliği olması için Bluetooth yongasının telefonunuzda olması gerekiyor NFC içinde bu geçerli. Yani eğer telefonla NFC kullanacaksanız bunun telefonunuzda gömülü olması gerekiyor. Şu anda piyasada bulunan cep telefonlarının çoğunda bu yok. Lakin ileride bu özelliğe sahip telefonların artması gerekiyor.

Peki, bu sistem nasıl çalışıyor. Size bunu bir örnekle açıklamak istiyorum. Otobüse binmek için bilet almak zorundayızdır. Bunu her gün yaptığınızı hayal edin. Bu biletinizi ya otobüse binmeden önce turnikelerden okutursunuz ya da kapıdan içeri girdikten sonra otobüsteki okuyucuya okutursunuz. Eğer bu turnikedeki ya da kapıdaki okuyucuda NFC iletişimi varsa sizin artık bilet almanıza gerek yok. Bilet yerine bu okuyuculara cep telefonunuzu yaklaştırıyorsunuz ve NFC sayesinde hesabınızdan bilet miktarı düşüyor. Bilet yükletme işleminizi doğrudan cep telefonunuza yapıyorsunuz. Böylelikle hayatınızdan bilet çıkıyor. Bunun yanında arkadaşınızın cep telefonuna bir fotoğraf ya da şarkı göndermek istiyorsunuz Bluetooth bağlantısı yapmak yerine iki telefonu birbirine yaklaştırıyorsunuz (hatta o kadar yakın ki belki de birbirlerine değecek kadar) ve dosya aktarımı gerçekleşiyor. Sıkıntısız ve rahat değil mi?

Şimdi size NFC kullanılan bazı alanlardan bahsetmek istiyorum. Mobil cüzdan, bunun şu anda en güzel örneği Google Wallet. Ülkemizde kullanılmıyor ama Amerika’da yaygın. Bir diğeri ise Mobil ticaret. Buraya Kredi kartı işlemlerini ve mobil erişim noktalarını dâhil edebiliriz. Yukarıdaki örnekte de verdiğim gibi E-biletler  başka bir alan. Bir diğer güzel alan ise Elektronik tanıma ve Elektronik Anahtarlar .Bu alanda güvenli geçiş sistemleri, personel takip sistemleri, araba, ev, işyeri ve  otel odası anahtarlarını düşünebilirsiniz.  Elektronik reklam’lar ayrı bir uygulama alanı olarak karşımıza çıkabilir. Bunlara ilaveten cihazlar arası dosya transferi ve bilgisayarlar için klavye ve fare bağlantılarını da verebiliriz.

NFC’nin bir diğer kullanım alanı ise etiketler. Samsung'un TecTiles  ismini verdiği  küçük plastik etiketler var. Şimdilik bunları satın almanız gerekiyor. Bunlar ne işe yarıyor. Örneğin bu etiketlerden bir tanesini toplantı salonunuza yapıştırdınız. Cep telefonunuza ilk önce bir uygulama indiriyorsunuz. Bu etikete cep telefonunuzu yaklaştırıyorsunuz, yazılım bu etiketi NFC yardımıyla algılıyor. Siz yine bu yazılım sayesinde, bu etiketi okuduğunda cep telefonunuzun kendisini sessize almasını belirtiyorsunuz ve artık toplantı odasına her geldiğinizde telefonunuzu bu etikete yaklaştırdığınızda telefonunuz kendisini sessize alıyor. Bir diğer arkadaşınız bu etiketi telefonuna başka bir işlem yapması için ayarlayabilir. Bir etiket her telefonda başka bir işe ayarlanabilir. Bu etiketleri fazladan birer tuş gibi algılayabilirsiniz.

 

NFC’nin yavaş yavaş yukarıda bahsettiğim tüm alanlarda kullanılacağını ve dolayısıyla tüm cep telefonlarında NFC özelliğinin olacağını düşünüyorum. Bunun sebebi ise açık. Her ne kadar bizler kredi kartı ile alışveriş yapmaktan hoşlanmıyor olsakta dünya da durum bundan biraz farklı. Hatta birçok kişi yanında para taşımak yerine sadece kredi kartı bulunduruyor. Tabii ki birden fazla kredi kartı taşımak yerine bankaların sunduğu NFC uyumlu uygulamalarla tüm kredi kartlarınızı cep telefonunuzda taşımanız mümkün durumuna geliyor. Ödemelerimiz için de yine cep telefonumuzu NFC uyumlu POS makinesine yakınlaştırmamız ya da dokundurmamız yeterli. İsterseniz burada şifrenizi girebilirsiniz. Ayrıca bu tip NFC ödemelerini kapatabilir ve istediğiniz an açabilirsiniz. Çalıntı durumunda ise aynen kredi kartlarımızda olduğu gibi bankamızı arayıp hesabımızı dondurabiliriz. Bu konuda tüm bankalar ve kredi kartı markaları tam bir çalışma içerisinde ve gerekli altyapıları hazır etmek için çalışıyorlar. Tabii ki bu onlar için çok karlı bir teknoloji. Bu işlemlerin yaygınlaşmamasının belki de en önemli sebebi ise kişiye ait kredi kartı ya da banka bilgilerinin SIM kart üzerinde mi yoksa telefonun içerisinde ayrı bir yerde mi olması konusunda cep operatörleri ve bankalar arasında bir anlaşmazlığın olması. Tabii ki herkes kendisini düşündüğü için buradan en fazla payı almak istiyor.

NFC kredi kartlarını, ödemeleri, anahtarları, biletleri ve cihazlar arasındaki dosya transferlerini tek noktada toplayabilen ve bunları hayatımızdan çıkarmayı planlayan bir iletişim biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Basitçe kullanıcı eliyle cep telefonunu diğer cihaza yakınlaştırınca işlemler kendiliğinden oluveriyor. Bunun yaygınlaşması için zamana ihtiyacımız olduğu kanısındayım. Sonuçta NFC birçok teknolojiye son verip bunların yerine geçmek istiyor ,bakalım bu konuda başarılı olabilecek mi? Haftaya görüşmek üzere.

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder