26 Nisan 2013 Cuma

QR Kod ve Cep Uygulamaları


Artık akıllı telefonlar iyiden iyiye hayatımızda. İşletim sistemi ve markası ne olursa olsun hepsi gayet kullanışlılar. Tabii ki alışveriş, eğlence ve diğer sektörler durmadan yeni bir akıllı telefon uygulamasıyla karşımıza çıkıyor. Son dönemde iyice artan bir şekilde reklamı yapılan ve akıllı cep telefonunuzdan şunu okutun hemen bilgilere ulaşın ya da faturanız üzerindeki şu kodu okutun ve otomatik olarak ödemenizi yapın şeklinde yapılan reklamlara sanırım hepiniz şahit oldunuz. Peki, nedir bu okutulan kod işte bugün bunu inceleyeceğiz.

Bu tip durumlarda kullanılan koda QR Kod (Quick Response Code)   diyoruz. Aslına bakarsanız bu bir barkod tipidir. Sadece iki boyutludur. Hepimiz market ya da başka bir yerden aldığımız ürünlerin üzerinde bulunan ve dikey çizgilerlerden oluşan  barkod’ları biliriz.Bunlar genelde sayede sayıları ihtiva eder,tek boyutludur   ve biz son kullanıcılara pek bir şey ifade etmez. İki boyutlu sistemlerde durum biraz farklıdır.

QR Kod iki boyutlu olarak siyah kutucuklardan oluşan kare  şeklinde beyaz zemin üzerine işlenmiş bir barkod biçimidir.Aslında dünya üzerinde kabul görmüş olan iki çeşit iki boyutlu sistemden birisidir. QR Code Toyotanın yan kurumu olan Denso Wave tarafından Japon’yada bulunmuştur.

Diğer kullanılan iki boyutlu barkod sistemine ise  Data Matrix denilmektedir.DataMatrix’in bulunuşu QR Kod’dan birkaç yıl öncesine dayanmaktadır.Bu durumda QR Kod için ikinci nesil diyebiliriz.QR Kod ilk başlarda Japonya olmak üzere uzak doğu ülkelerinde kabul görmüş ve kullanılmıştır.Data Matrix ise Amerika ve diğer üklelerde kullanılmıştır.Hata ayıklaması QR Code göre daha iyidir (%3 farkla).Lakin QR Kod Japon alfabesi Kanjiyi desteklemektedir .Bu durum Data Matrix için sözkonusu değildir.Ayrıca QR Kod’la daha çok veri depolanabilmektedir.İşte bu yüzden de QR Kod daha revaçtadır.Bu iki kodlama tipinin detaylı  karşılaştırması uzun bir konu olduğu için buna burada değinmek istemiyorum .Lakin altta iki kod tipinin nasıl göründüğünü size sunmak istedim. Her iki tiptede aynı web adresi bulunmaktadır.

 
QR Kod
 
DataMatrix
Şimdi gelelim QR Kod ile ne yapabiliriz ve nasıl yapabiliriz ona bir bakalım.Yukarıda da belirttiğim gibi bu bir barkod sistemidir.Yani içerisine veri depolanmaktadır.En çok kullanılanlar ise web  adresi,video adresi,SMS ,kartvizit bilgileri ve ürün bilgileridir.

Peki bunu nasıl okuyabiliriz.Tabii ki bunun için bir adet barkod okuyucuya ihtiyacımız vardır.Eğer barkod okuyucunuz yoksa üzülmeyin onunda caresi var . Eğer elinizde bir akıllı telefon varsa bunun kamerasını QR Kod okuyucusu olarak kullanabilirsiniz.Bunun için yapmanız gereken QR Kod okumak ve işlemek için tasarlanmış bir uygulamayı telefonunuza yüklemektir.Bundan sonra yapmanız gereken bu uygulamayı başlatıp telefonunuzun kamerasıyla bu kodu okumaktır.Zaten bu uygulama sayesinde telefonunuzun kamerası artık kamera olmaktan çıkıp bir barkod okuyucuya dönüşmektedir.Ardından bu program size bu okutmuş olduğunuz QR Kod içerisindeki bilgiyi  gösterecektir.Eğer QR Kod içerisindeki bilgi bir web adresi ise size o adresi gösterecektir.Eğer isterseniz doğrudan bu adrese gidebilir ve gerekli veriye ulaşabilrsiniz.Eğer bu okuttuğunuz QR Kod içerisine bir kartvizit kaydedilmiş ise o kişinin bilgileri  size bu  program vasıtasıyla gösterilecek ve eğer isterseniz bunu telefonunuza kaydedebileceksiniz.Tabii ki bazı cep telefonu modellerinde Barkod okuyucular kamera haricinde de bulunmaktadır.Lakin ben henüz ülkemizde böyle bir telefona rastlamadım.

Şimdi size kısaca QR Kod nerelerde kullanılıyor ondan  detaylıca bahsetmek istiyorum.Ondan önce Japonya’da hemen hemen her yerde ,marketteki ürünlerde,sinemalarda ve afiş panolarında QR Kod’un olmazsa olmaz bir şekilde kullanıldığını hatırlatmak istiyorum.Daha doğrusu QR Kod’u olmayan hiçbirşey yok .Şimdi gelelim bize ve bunu nerelerde kullanabiliriz ona bir bakalım.
QR Kod ile web sitenizin tanıtımını yapabilir, telefonunuz ile sesli arama yapabilirsiniz, SMS ve E-posta gönderebilirsiniz. Kartvizitinizin üzerine QR Kod basabilirsiniz. Wi-fi şifre bilgilerinin otomatik olarak alınması ve ağınıza bağlanılmasını sağlayabilirsiniz. Ev araba arayanlar QR Kod sayesinde hemencecik bunların fotoğraflarına ulaşabilirler. Ayrıca doğrudan bir adres bilgisine ulaşılabilir. Böylelikle bu liste oldukça uzar.

Ayrıca size QR Kod kullanılan canlı bir örnek vermek istiyorum. ABD’deki bir lokantada garson yerine önünüze gelen menüden beğendiğiniz yemeği seçip QR Kodunu okuttuğunuzda bunu sipariş edebiliyorsunuz. Ardından kredi kartı yerine gelen hesabı yine bankanızın size sunmuş olduğu QR Kod uyumlu yazılımı aracılığıyla ödeyebiliyorsunuz. Garsonlardan hoşlanmayan insanlar için iyi bir çözüm olsa gerek. Ayrıca eve yemek siparişlerinizi yine ürünlerin QR Kodlarını okutup sipariş olarak geçip, evinize getirtebiliyorsunuz. Tabii ki adresiniz için yine sizin oluşturmuş olduğunuz adres kodunuzu okutuyorsunuz. Gördüğünüz üzere her şey QR Kodla halloluyor.

QR kod ’un kolaylığını kullanmadan anlayamazsınız. Bunu için ilk önce -eğer indirmediyseniz - akıllı telefonunuza QR kod okuyabilen bir uygulama indirmenizi tavsiye ederim. Bunu kullandığınız işletim sistemine göre uygulama mağazasından QR Kod diye arattığınızda size bu konudaki uygulamaları gösterecektir. Yazıda bazı QR kodlar göreceksiniz, bunları okutun ve ilk denemenizi yapın. Haftaya görüşmek üzere.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder