13 Nisan 2013 Cumartesi

Displair :Dokunmatik Hologram Ekran




Bu hafta sizlere oldukça yeni ve bir o kadar da ilgi çekici bir üründen bahsetmek istiyorum.

Bu yeni ürün bir, ekran. İsmi Displair. Peki, bunu farklı yapan şey nedir diye sorabilirsiniz. Onu farklı yapan çalışma biçimi.

Alışık olduğumuz ekranların aksine burada camdan bir ara yüz kullanılmıyor. Görüntü doğrudan boşluğa yani havaya yansıtılıyor. Kısacası, bu bir hologram ekran. Şaşırmayın size bunların olacağını zaten iki hafta önceki yazımda bahsetmiştim. Bu tip ekranlar benim yıllardır hayalini kurduğum tipten ekranlar ve bir ilk örneğinin piyasaya çıkışını görmek beni çok heyecanlandırdı.

Displair’i üreten bir Rus firması. Zaten firmanın ismi de Displair. Bu yatırımları için şu ana kadar çok büyük ödenekler almadan bu işi başarmışlar. Tabii ki Rusya’daki bazı araştırma fonları kullanmışlar ve ülke genelinde birçok birincilikleri mevcut. Yine de anlaşılan o ki bu iş için harcanması gereken paranın çok azıyla bu işi başarmışlar. Şimdi gelin bu ürünü yakından tanıyalım isterseniz.

Yukarıda da bahsettiğim gibi Displair’de önümüzde herhangi bir cam ekran bulunmuyor. Bunun yerine havada sanal bir dokunmatik ekran oluşturabilme özelliği var. Peki, bunu nasıl yapıyor. Bunu yapabilmek için ekran havada su taneciklerinden bir sis bulutu oluşturuyor. Bu oluşturulan sis bulutu üzerine ise görüntü yansıtılıyor. Bu tip ekran modeli denemeleri daha önceleri de karşımıza çıkmıştı. Lakin burada önemli bir fark var. Displair bu oluşturduğu sis bulutu üzerindeki ekrana yapılan dokunuşları daha doğrusu havaya yapılan dokunuşları hissedip bunları birer komut gibi algılayabiliyor. Dolayısıyla bu ekranımız bir dokunmatik ekran haline geliyor. Zaten ismide Display (Görüntü )ve air ( hava) kelimelerinin kısaltması. Bu ekranın kullanırken yapmamız gereken tek şey havaya dokunmak. Şirketin bu ürün için geliştirdiği slogan ise Havayla oynayın. Oldukça güzel değil mi?

Displair’i bir su projektörü olarak ta algılayabilirsiniz. Çünkü oluşturulan sis bulutu üzerine bir projektör yardımı ile görüntü aktarılıyor yine içine gömülü olan bir kamera yardımıyla da parmak hareketlerimizi takip ederek bunları birer komut olarak algılayıp gerekli işlemleri yapıyor.

Displair’deki görüntü kalitesi oldukça başarılı. Lakin alet ekrana sürekli bir şekilde sis verdiği için bazı durumlarda, özellikle hızla değiştirilen yazılarda bazı görüntü kaymaları yaşanabiliyor.

İçerisinde bulunan ve parmak hareketlerini yakalamak için kullanılan kamera sistemi oldukça başarılı. Displair’in kamerası hareketleri 0,2 saniyelik bir gecikmeyle yakalayabiliyor.Xbox360 ‘larda bu süre 0,1 saniyedir. Yani, oldukça başarılı. Yapmamız gereken sadece havada sanki bir şeyi itermiş gibi yapmak ya da parmağımızı kendi etrafında döndürmek.

Peki, bu ürününün kötü yanları yok mu? Tabii ki var. Her şeyden önce sürekli olarak bir sis bulutu oluşturulduğu için saatte yaklaşık olarak 2,5 kg suya ihtiyacı oluyor. Tabii ki bu ortamdaki nem oranına göre değişiklik gösterebiliyor. Aletin doğrudan güneş gören bir yerde çalıştırılmaması gerekiyor. Aynı zamanda parlak cisimlerin yanında da gereken performansı gösteremiyor.

Displair’in kullandığı elektrik diğer ekranlara nazaran düşük ve aynı zamanda ortama sürekli nem sağladığı için insan sağlığı açısından da iyi olduğu söylenebilir.

Displair sadece Windows tabanlı sistemlerde çalışabiliyor.(Windows deyince aklınıza sadece Microsoft’un ürünleri gelmesin Mac’larda Windows tabanlı çalışmaktadır ).Ayrıca özel bir yazılımı da mevcut.

 Şirket şu anda sadece 40 ila 140 inc (102cm ila 356 cm) arasında ekranlar üretebiliyor. Tabii ki ileride bunu seri üretime döküp daha farklı boyutlarda ekranlar yapmak mümkün olacaktır. Şu anda şirket sadece bu ürünü Rusya’da kiralayarak müşterilerine sunuyor. Günlük kira bedeli ise 1000 Dolar. Bu yılın sonunda ise 12000 Dolardan Displair’i satmayı planlıyorlar.

Şimdi gelelim bu sistem nerede kullanılabilir, ona bir bakalım. İzinde anlayacağınız üzere henüz bu ürünün dâhil edildiği bir akıllı telefon kullanmamız için çok erken. Çünkü şu an itibariyle ürünün kapladığı alan 2 metrekare. O yüzden bu ürün en çok reklam ve eğlence sektöründe kullanılabilir diye düşünüyorum. Ayrıca bazı firmalar bunu kabul yeri bölümlerinde de kullanabilirler. Bunu yapan firmaların oldukça popüler olacaklarını düşünüyorum.

Bugün sizlere Displair’den bahsettim. Bu ürün türünün ilk örneği olmamakla birlikte türünün en akıllı ilk ürünü olduğu kanaatindeyim. Bununla birlikte ekran dünyasında yeni kapılar açılacaktır. Zamanla sadece ellerimizi kullanarak işin içine gerçekten insanın beş hissinden biri olan dokunmayı gerçek anlamıyla katarak bilgisayar kullanmaya başlayacağız. Umarım havayla oynayacağımız günler yakındır. Kalın sağlıcakla.
 
Bu arada firmanın resmi sitesine şu adresten ulaşabilirsiniz http://www.displair.com/product/
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder