20 Nisan 2013 Cumartesi

Esnek, Bükülebilir Ekranlar ve Samsung Youm


 

Bu hafta sizlere yine yeni bir teknolojiden bahsetmek istiyorum. Bu yeni teknolojiyi dilimize Esnek ve Bükülebilir Ekranlar (Flexible Roll able displays) diye çevirebiliriz.

Aklınıza aynen bir kağıt parçasını ya da bir perdeyi getirin ve bunun bir ekran olduğunu farz edin. Bu bize yeterli. Sonra da bu aklınıza getirmiş olduğunuz kağıt ya da perdeyi dokunmatik bir ekranmış gibi kullandığınızı hayal edin. İşte bu bir esnek ve bükülebilir bir ekran.

Uzun yıllardan beri bu konuda çalışmalar yapılıyor. İlk önce bunu esnek kağıt olarak hayal ettiler ve kitap, dergi ve gazeteler için tasarlamaya çalıştılar. Tabii ki bu ilk haliyle piyasaya sürülemedi lakin bu çalışmaların ışığında başka ürünler karşımıza çıktı ve bugünkü konumuzun içinde incelediğimiz ekranlar sonunda gerçek oldu .

Gelin şimdi kısaca bunların teknolojilerine bir bakalım. Bu gün yazımda bahsettiğim ekranlar OLED yani Organik LED (Işık yayan diyot) "Organic Light Emitting Diode" teknolojisi üzerine kurulmuş durumdalar. OLED yapısı kısaca bir LED’in etrafındaki organik katmanı sayesinde elektrik akımına karşı ışığı yayması olarak açıklanabilir.

Şimdi gelelim bu teknolojiyi bugünkü yazımızda niye ele aldığımıza. Samsung bu yılın başında, 2013 yılı içerisinde bu teknolojiyi kullanan cep telefonlarını piyasaya süreceğini açıkladı. Tabii ki bu da benim gibi birçok kullanıcıda hayranlık uyandırdı. Bunun akabinde tabii ki diğer üreticilerin biraz tedirgin olmadıklarını söylenmek yanlış olur. Apple hemen bu konu üzerinde çalışmak için mühendisler aradığını duyurdu ve patent için başvuru yaptığı söylentileri ortaya çıktı. Lakin Samsung’un patent için başvurusunun zaten yapılmış olduğunu ve ilk prototip telefonu tanıttığını göz önünde bulundurursak yakında ilk esnek ekranlı Samsung telefonları piyasada görebiliriz kanısındayım.

Şimdi gelin biraz Samsung’un bu yeni teknoloji ürününden bahsedelim isterseniz. Samsung bu ürünü ilk kez Amerika’nın Las Vegas kentinde düzenlenen CES 2013 fuarında tanıttı. Bu ilk örnek esnek bükülebilir ekranlı akıllı telefona Samsung  Youm ismini vermiş. Fuarda tanıtılan ürün 5 inç boyutunda bir akıllı telefon. Lakin bu modelin üzerinde henüz bir kamera ve bir işletim sistemi yok. Her ne kadar Samsung kısa bir süre içerisinde bu prototip benzeri telefonları piyasaya süreceğini duyurmuş olsa da bunun biraz zaman alacağı söylenebilir.

Bunlar piyasaya çıktığında oldukça ince olacakları kesin. Bu ekranlar cam tabakayla birleşmiş olsalar bile kalınlıklarının 1 mm geçmeyeceği kesin. Zaten cam tabaka olmadan kalınlıkları yarım milimetre civarında. Gerçi burada şimdi kullanılan cam yerine plastik bir kaplamada kullanılabilir. Bunları göreceğiz.

Her üründe olduğu bu üründe de bazı kötü ve giderilmesi gereken noktalar mevcut. İçerisinde kullanılan organik malzeme sayesinde bu ürünlerin kötü kokma ihtimalleri oldukça yüksek. Ayrıca yine organik malzemeden dolayı ortam nemi bu ürünlerin kullanımlarını oldukça zorlaştırıyor. Samsung tarafından yapılan ürünün piyasaya çıkış tarihindeki erteleme de firmanın bu konuda ürettiği prototip ürünlerdeki denemelerde karşılaştığı terslikler olabilir kanaatindeyim.

Şimdi bu Esnek ve Bükülebilir ekranları sadece cep telefonlarında mı göreceğiz. Tabii ki hayır. Bu ekranlar sadece cep telefonlarında kullanılmak üzere düşünülmüş değiller. Yine önümüzdeki günlerde bu teknoloji ile üretilmiş televizyon ve bilgisayar ekranlarını görmemize çok az kaldı. LG firması bu konuda oldukça iddialı ve ilk prototip televizyonu üretmiş durumda. Daha da ileriye gidersek devasa boyutta bu teknoloji ürünü ekranları görmemize çok az kaldı diyebilirim. Cin’de yapılan Pekin olimpiyatlarındaki açılış seremonisinde kullanılan devasa ekran bu teknoloji ürünü olduğu için bunun ne kadar değişik bir teknoloji olduğunu anlamamız açısından çok önem arz ediyor .
Şimdilik esnek ekranlı ürünlerin ilk örneklerini görünce heyecana kapılıyoruz. Ama en azından bu yılın sonuna kadar bekleyeceğiz. Bakalım bu yılın sonunda ne tür yeni ürünlerle karşılaşacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder