8 Nisan 2013 Pazartesi

Google Glass



Geçen hafta sizlere geleceğin sistemlerinden bahsetmiş ve sırasıyla bunları inceleyeceğimizi yazmıştım.Bu durumda ilk konumuz Google Glass olacak. İsminden de anlaşılacağı üzere bu bir gözlük. Tabii ki birazcık teknolojiyle donatılmış bildiğimiz gözlüklerden oldukça farklı bir gözlük.

Google Glass, Google tarafından geliştirilmiş bir ürün. Geçtiğimiz yıllarda yılın icadı olarak seçildi. Şimdi gelelim bu Glass’ın özelliklerine ve neler yapabildiğine. Bir öncesi olmadığı için bu ürünü ancak kendisiyle karşılaştırabiliyoruz. Bu karşılaştırmayı da ancak Google tarafından bize söylenenler ışığında yapabiliyoruz.

Her şeyden önce kendine ait bir işlemcisi ve bir işletim sistemi var. Oldukça akıllı, hatta sesli komutları rahatlıkla algılayabiliyor

Gözlüğe yerleştirilen bir mini bilgisayar ve şeffaf mini ekran sayesinde Google Glass'ı kullanan kişi dünya ile olan bağlantısını koparmadan, yani bir ekrana bakma ihtiyacı olmadan internete bağlı olabiliyor çünkü bu şeffaf ekranda gerçek zamanlı veriler ve yazılar okunabilirken aynı zamanda önünüzü de görebiliyorsunuz. Bu şeffaf mini ekrana HUD (Heads-up display) deniliyor. Bunu daha da detaylandıracak olursak Head-up display gözün önüne gelen bir ekranla gerçek hayata bilgi aktarmayı amaçlayan katmanlı bir gerçeklik olarak açıklanıyor.

Bu cama yansıtma sistemini bazı yeni arabalarda da görebilirsiniz. Ön tablo bilgeleri bu araçlarda ön cama yansıtılıyor ve kullanıcı sorunsuz bir halde arabasını kullanabiliyor.

Glass’ın dış görünüşü bir gözlükten farksız. İlk haliyle bir gözlük gibi planlana ilk örnek birkaç değişiklikten sonra sadece çerçeveden ibaret hale gelmiş. Yalnızca çerçevede sağ gözün üstü kalınca bunun sebebi ise burada alıcılar(ses, görüntü) ve veri işleyicilerin bulunuyor olması.

Lakin eminim hali hazırda gözlük kullananlar için numaralı cam takılabilen modellerde üretilecektir. Kullanılan malzeme için alüminyum ve fiber karışımı diyebiliriz. Oldukça esnek gözüküyor.

Google Glass'ın içerisinde çift çekirdekli TI-OMAP 4460 işlemci bulunuyor. Bunun dışında içerisinde bir video özellikli kamera ve yan tarafında dokunmatik yüzey var. Bu dokunmatik yüzey sayesinde HUD'un kontrolünü sağlıyorsunuz. Ayrıca Google Glass Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisini kullanıyor.

Glass akıllı telefonların yapabildiği hemen hemen her şeyi yapabiliyor. Android işletim sistemi bu gözlüğün içerisinde de var ve bir akıllı telefon gibi komutlarınızı işleyebiliyor. Bu yüzden de ellerinizi kullanmadan akıllı bir telefona sahip olmak belki de Glass ile mümkün olacak.
 Glass sesli komutlar sayesinde fotoğrafları Google Plus hesabınıza aktarılabiliyor. Glass, kullanıcısına randevularını hatırlatıyor, gelen mesajları iletiyor. Açık havaya bakıldığında günlük yağış ihtimali ikonu beliriyor. Sesli mesaj gönderilirken gözlüğün ekranında büyük bir mikrofon görülebiliyor. Glass kişinin o anda gördüğü görüntüyü arkadaşlarına fotoğraf veya video olarak iletme imkânı da sunuyor.

Gözlük Google Harita uygulamasıyla da birlikte çalışıyor. Ufak oklar ile kullanıcısına yolları tarif edebiliyor.
Sesli olarak, fotoğraf çek, mesaj gönder, videoya kaydet, adres tarif et, arama yap diyorsunuz ve  Glass’da yapıyor.

Ayrıca HD kalitesinde video kaydı yapabiliyor, GPS ile konum belirleyebiliyor, yön tarifi yapıyor, WiFi veya Bluetooth 4.0 özelliği ile akıllı telefonunuzla bağlantı kurabiliyor.

Her ne kadar ilk örnek diye bahsetsem de Google seri üretim için Foxconn firmasıyla anlaşmış durumda. Yani yakında satışa sunulacak. Bu durumda, biz bu Glass’a nasıl sahip olabiliriz diye düşünebilirsiniz. Google bu Glass’ın ilk tanıtıldığı ilk toplantıda bunu Google çalışanları dışında sayılı katılımcılara 1500 Dolar karşılığında verdi. Şimdilerde ise 8000 istekli alıcıya bunu yine bu fiyattan vermeyi planlıyor. Bunlar şimdilik ürünü test edenler olacaklar. Son kullanıcılar yani bizler içinse fiyatın 700 ila 1300 Dolar arasından olacağı ve 2013 yılı sonu 2014 yılı başında piyasaya çıkacağı söyleniyor. Bundan sonrasını hep beraber izleyeceğiz.

Glass’ı kullanan birinin neler hissettiğini ve nasıl bir deneyim olduğunu anlamak isteyenler şu adresteki videoyu izleyebilirler http://www.google.com/glass/start/how-it-feels/

Tabii ki Google Glass konusunda her şey Google’ın istediği gibi gitmiyor. Daha şimdiden bazı eğlence yerleri Goggle Glass’a hayır kampanyası başlatmış durumda. Glass kullanıcılarının her şeyi diğer kişilerin izinleri olmadan videoya kaydetmelerini insan özgürlüğüne aykırı olarak görüyorlar ve insan robotlar istemiyoruz diye kampanya yürütüyorlar. Haksız da sayılmazlar hani. Ayrıca bazı Amerikan eyaletlerinde sürücülerin Glass’la araba kullanmalarının yasaklanması için çalışmalar yapıyorlar.

Sonuç olarak bakalım bu ürün hayatımızda ne tür değişiklikler yapacak. Bunu hep beraber göreceğiz. Acaba iPhone gibi bir ürün mü olacak yoksa seri üretimi yapılmış bir ilk örnek olarak mı kalacak. Her durumda teknolojisi birçok yeni ürüne temel oluşturacaktır. Bundan emin olabilirsiniz. Haftaya yeni bir prototiple karşınızda olacağım. Görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder