1 Kasım 2012 Perşembe

Bilgisayar Dünyasında Yeni Dönem. Tablet PC!



Geçen hafta başlamış olduğumuz teknolojik gelişmelere bu gün tablet bilgisayarları inceleyerek devam ediyoruz.Peki nedir bu tablet bilgisayarlar?Ne işe yarar ve maliyetleri nelerdir?Bu gün sizinle bunları paylaşmak istiyorum. Aslında tablet bilgisayarların geçmişi eskiye , Pocket Pc’lere dayanıyor. O dönemde  şimdiki  kadar popüler olmamalarının sebebi kullandıkları işletim sistemlerinden kaynaklanıyordu. Pocket Pc’ler o dönemde kullanılan  işletim sistemlerinin biraz kapsamsız ,yalın halini kullanıyorlardı , bu da kullanıcıya rahatlık sağlamıyordu. O yüzden de bu kadar revaçta olamadılar.Yıllar sonra  Apple firması  iPhone’lar  için geliştirmiş olduğu iOS işletim  sistemini  uyarlayarak  iPad olarak tanıdığımız  ilk gelişmiş tablet bilgisayarı piyasa sürdü. iPad hafifti, tasarımı şıktı ve milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edildi. Bu da uzun süredir suskun olan tablet bilgisayar sektörünün karışmasına sebep oldu.Bunun ardından diğer firmalarda boş durmadı ve kendi tablet bilgisayarlarını piyasaya sürmeye başladılar.İşletim sistemi çarelerine ise bu sefer Android yetişti.
Android Linux işlerim sistemi üzerine Goggle tarafından açık kaynak kodla geliştirilmiş parasız bir  işletim sistemidir.Android’i  şu anda bir çok akıllı cep telefonunda görebilirsiniz.
Microsoft firması da  bu yarışta geri kalmamak için işletim sistemlerini tabletlere uygun hale getirmeye çalıştı lakin şu ana kadar pek bir başarı kaydedemediler ta ki Windows 8 ‘i duyurana kadar .Bundan sonra piyasada üzerinde Windows 8 kurulu tablet bilgisayarlara rastlamamıza az kaldı.Bakalım bu sefer başarı şansları ne kadar olacak.
Şimdi biraz Tablet bilgisayarların  özelliklerinden  bahsedelim isterseniz. Tablet bilgisayarlar  genelde 7 inch  ile 10.1 inch aralığında ekran boyuna sahip, dokunmatik ekranlı ve ihtiyaca göre şekillenen interneti ve sağladığı depolama alanıyla verilerinizi kolayca yanınızda taşımanızı sağlayan,akıllı telefon üstü netbook altı bir ara teknolojidir.
Tablet PC sadece ekrandan oluşur.Ekranlar dokunmatiktir.Elinizle yada özel kalem ile kullanabilirsiniz.İnternete bağlanmanızın iki yolu vardır.Ya normal bilgisayarlar gibi bir ağ (wireless) üzerinden  yada 3G ile Internete bağlanırsınız. Bazı modeller sadece wireless desteklerken bazılarında ise hem wireless hem de 3G bağlantısı için SIM kart girişi mevcuttur.
Modellere göre değişiklik göstermekle birlikte ekranın ön ve arka kısmında olmak üzere bir yada iki tane kamerası vardır.Tüm modellerde  hafıza kartı yeri bulunur. Şu sıralar piyasaya sürülen modellerde çoğunlukla USB ve HDMI  bulunmaktadır.
Aslında  tablet bilgisayarları kullanışlı kılan onlar için geliştirilen uygulamalardır. Hemen hemen akıllı telefonlar için geliştirilen tüm uygulamalar (burada işletim sistemini unutmamak gerekir- ki bunun uyumlu olması lazımdır)  tablet bilgisayarlarda rahatlıkla kullanılmaktadır..Bu uygulamaları indirmek gayet basit ve kolaydır.
Örneğin Android işletim sistemi olan bir Tablet bilgisayarınız var ise,bu tabletinizi Google kullanıcı hesabınıza bağladıktan sonra android market’e (http://android.market.com) gidip buradan birçok uygulamayı ve oyunu parasız yada para karşılığı indirebilirsiniz. Bunu için tabletinizin açık olmasına bile gerek yoktur.Normal bir bilgisayardan istediğiniz uygulamaları android marketten seçip daha sonra tabletinizi açtığınız anda otomatik olarak bu uygulamalar tabletinize yüklenecektir.
Şimdi tablet bilgisayarlar kimlere uygundur ona biraz bakalım.Bana göre tablet bilgisayar Internet tutkunları için olmazsa olmazlar listesinde en başta yer alıyor . Neden mi ? Çünkü  bir ağa bağlandıktan sonra mesajlarınız anında tabletinize geliyor, istediğiniz web sayfasına  girip  dolaşıyorsunuz, kameranız yada cep telefonunuzdaki  hafıza  kartınızı takıp fotograflarınızı vidyolarınızı görüyorsunuz ve bunları Internet’e yükleyebiliyorsunuz.Öğrenciyseniz  ve ders esnasında  not almanız gerektiğinde  yada amatör bir video tutkunuysanız güzel anlarınızı kaydetmek istediğinizde elinizin altında oldukça kullanışlı bir cihazınız oluyor.
Tablet bilgisayar fiyatlarına gelince şu anda piyasada 100 evrodan başlayıp 970 evroya kadar değişen fiyatlarda tablet bilgisayar bulmanız mümkün.Seçim size kalmış  Internetsiz yapamıyorum, facebook’taki oyunları çok seviyorum ve bunlar herzaman elimin altında olsun diyorsanız şık bir tablet bilgisayar tam size göre .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder