1 Kasım 2012 Perşembe

Bulut Bilişim AVANTAJLAR DEZAVANTAJLAR


Bu haftaki konumuz  iki hafta önce başlamış olduğumuz Bulut Bilişim’in devamı olacaktır. Kısaca bilgimizi tazeliyecek olursak.Bulut Bilişim kavramı  , ihtiyaç duyduğunuz verilerin ve hesaplamaların sizin bilgisayarınızda değilde, uzaktaki birçok bilgisayarda tutulması ve hesaplanması mantığına dayanıyor. Hesaplanan veriler sonradan internet üzerinden sizin bilgisayarlarınıza yönlendiriliyorlar. Bu durumda elinizdeki bilgisayarın kapasitesinin ne olduğunun önemi kalmıyor. Ayrıca bu verilere dünyanın herhangi bir yerinden ve herhangi bir donanımla erişim sağlanıyor. Bu da doğal olarak platform bağımsızlık sağlıyor. Yani sizin kullandığınız sistem ister Windows, ister Linux ister iOs olsun istediğiniz uygulamayı çalıştırabilirsiniz.Şimdi isterseniz biraz da Bulut Bilişimin biz kullanıcılara nasıl sunulduğundan yani temel çalışma  unsurlarından bahsetmek istiyorum.Bunlar Bulut Servisi alırken ihtiyacımıza yarayacaktır.
Bunlar sırasıyla bakacak olursa
 IAAS (Infrastructure as a Service) yani servis olarak altyapısı.Burada altyapı hizmetlerinin sunucu çiftliklerinde yapılması esasına dayanıyor.Yani program geliştiriciler gereksinim duydukları bilgisayar altyapılarını onları satın almadan böyle bir hizmeti kiralayarak gideriyorlar.Lakin gerekli yazılımları kendileri yüklüyorlar.
PAAS (Platform as Service) yani servis olarak platform.Yine burada program geliştiricilere ihtiyac duydukları bilgisayar altyapısı , gerekli yazılım kütüphaneleri ve komple bir geliştirme ortamı sunuluyor.
Son olarak da SAAS (Software as Service) yani servis olarak yazılım.Aslında buradaki mantık  son kullanıcıları ilgilendiriyor.Kısaca kod geliştirmeyle uğraşmıyorsanız bu kısım sizi ilgilendiyor demektir.Bu sistemde müşteriler geleneksel yazılım satın almak yerine onu kiralayabiliyor.İki hafta önceki yazımda bu konudan size sıkca bahsetmiştim.
Bütün bunların ardından şimdi sizlere sırasıyla Bulut Bilişimin avantajlarını  sunmak istiyorum.İlk göze çarpan , düşük donanım maliyeti.Uygulamalar bulutta çalıştığı için sizin bilgisayarınızın özelliklerinin güçlü olmasına gerek kalmıyor.Tüm işlemler servis sağlayıcının güçlü bilgisayarlarında yapıldığı için bizim kullandığımız alet her ne ise sadece sonucu gösterdiğinden özellikleri minimum düzeyde olsada işimizi görecektir.Bu da maliyeti düşürmekte ve akabinde gelişmiş performansı getirmektedir .
Düşük Yazılım Maliyeti.Bu daha çok işletmeler için gecerli olsa da aileler içinde kullanışlı olacağı kanaaatindeyim şöyleki.Her bilgisayar için ayrı ayrı yazılım almaktansa sadece kişilerin ihtiyacı olan yazılımlar kiralanabilir ,bu da yazılım maliyetini düşürecektir.
Anında Güncelleme ayrıca başka bir güzel özellik olarak karşımıza çıkıyor.Kullandığınız uygulamaların yeni sürümleri çıktığında yada bir açık kapatılma istenildiğinde şimdi yaptığımız gibi uygulamayı baştan kurmak yada güncellemeleri yüklemek zorunda kalmıyoruz.Bunlar sunucular üzerinde bizim için zaten yapılmış oluyor ve biz farkında dahi olmadan yeni sürümü kullanabiliyoruz.
Bir diğer başka bir güzel özellik ise Artırılmış Veri Güvenliği.Herhalde  birçoğumuzun  sabit diski en azından birkez de olsa arıza yapmıştır.Belki de önemli verilerimiz kaybolmuştur.Bulut sisteminde tüm veriler sunucularda depolandığı ve bu verilerin bir kopyası başka bir sunucuya otomatik olarak kaydolduğu için verilerimizi kaybetmemiz söz konusu değildir.
İşletim Sistemi Bağımsızlığı.Şu anda olduğu gibi  Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayarla Linux yada iOs kurulu bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurup dosyaları paylaşmak zordur.Bulut sisteminde tüm veriler sunucularda olduğu için işletim sistemleri arasındaki sorunlar burada ortaya çıkmaz.
Grup Çalışması.Bulut sistemleri aynı dosya üzerinde birden fazla kişinin aynı anda değişiklik yapmasına imkan verir.Bu da güzel bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sizlere birazda Bulut Bilişim kavramının dezavantajlarıdan bahsetmekte yarar var diye düşünüyorum .Herşeyden önce Bulut için Internet bağlantııs şart.Ülkemizde şu anda Internet sadece şehir merkezlerinde ve şehirlere yakın yerlerde yaygın özellikle bizim bölegemizde birçok köyümüzde henüz Internet olmadığı için Bulutun pek öyle önemi kalmıyor.Belki bunun çözümü 3G bağlantılarda lakin onların da fiyatları henüz çok yüksek.
Ayrıca Bulut için tasarlanmış uygulamalar düşük hızlarda  o kadar da verimli çalışmıyorlar. Bunun dışında eğer seçmiş olduğunuz bulut servisi yoğunsa uygulamalarınız yavaş çalışabilir.
Bir diğer önemli nokta ise güvenlik sorunu .Tüm belgelerimizin bulutta olması ve onlara istediğimiz heryerden ulaşabiliyor olmamız ilk bakışta çok güzel geliyor.Peki ya kötü niyetli bir kişi güvenliği çok ama çok iyi olduğu iddia edilen bu sunuculardan birisine girmeyi başarırsa o zaman ne olacak?Birde olayın hukuki boyutu var tabii ki .Tüm bunları önümüzdeki haftaya bırakmak istiyorum.Şimdilik görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder