1 Kasım 2012 Perşembe

DİSK TEKNOLOJİSİNDE DEVRİM: SSD Diskler



Bu hafta sizlere uzun yılların ardından bir bilgisayar kullanıcısı olarak beni heyecanlandıran  bir donanımdan bahsetmek istiyorum.Başlıktan da anlaşılacağı üzere SSD diskler .Kelime anlamı itibarıyla SSD’ler Solid State Drive yani Katı Halli Sürücü’lerdir.Son kullanıcılar için piyasaya sürülmüş bence devrim niteliğinde bir ürün. Her bilgisayar sahibinin en azından satın alırken duyduğu bir bilgisayar parçası olan Sabit Disk’lerin (Hard Disk)  yerine göz diken yeni teknoloji  ürünü veri depolama aygıtları. SSDler eski  Hard Disklerinin görevini devralırken bizlere  de gerçekten bilişim çağında olduğumuzu hatırlattırıyorlar.Biz kullanıcılara kattıkları çok şey var . Bunların ilki artık işlem yapmak için bir programın acılmasını  beklemiyorsunuz. Düğmeye  bastığınız anda o program açılıyor.Ne güzel değil mi?
Şimdi biraz bilgimizi tazeleyelim ve şu anda kullandığımız sabit disklere bir göz atalım.Şu anda hemen hemen tüm bilgisayarlarda bulunan sabit disklerin içerisinde üzeri manyetik bir materyalle kaplanmış  hızlı dönen  mekanik diskler bulunmaktadır.Bu diskleri şekil itibarıyla bildiğimiz CD ilere benzetebilirsiniz ,tabii ki yapısı tamamen farklıdır .Veriler bu  disklerin üzerine kaydedilmektedir.Diskin üzerindeki  herhangi bir yeri bulmak için  manyetik kafa yada kafalar bulunmaktadır. Birşey yazmak istediğimizde kafa ilk önce gerekli alanı bulmak için diskler üzerinde arama yapar ardından da gerekli yere bu veriyi yazar.Okuma işlemini de yazma işlemi gibidir. Bu yüzden bilgisayarınız istediği kadar hızlı bir işlemciye ve gecici belleğe (RAM)sahip olsun  sabit diskteki bu okuma ve yazmalardan dolayı performans düşmektedir. Tabii ki üreticiiler bu açığı kapatmak için disklerin dakikada dönme hızını (RPM ) arttırarak ve birden fazla disk kullanarak diskteki veriye erişim süresini düşürmek  için ellerinden geleni yaptılar.Ancak bunlar beraberinde ısınma sorununu getirdi ve  ayrıca disklerin ömrünü azalttı.
Şimdi de SSD disklerin yapılarından bahsetmek istiyorum .Aslında SSD diskler farklı şekillerde 1950 lerden beri kullanılıyor.Lakin yüksek maliyetlerinden dolayı ancak hız gerektiren işlmeleri yapmak için bazı kuruluşlar  tarafından tercih ediliyorlardı. SSD’ lerin mimarisinde mekanik dönen diskler ve okuyucu kafalar yoktur sadece devrelerden oluşurlar.Bu elektronik devreler veri depolamak üzere tasarlanıp imal edilmişlerdir. SSDlerin mimarilerine gelince bunları iki gruba ayırabiliriz. SDRAM yani kısa süreli ve Flash   uzun süreli mimariler. Kısa süreli diye nitelendirilen SDRAM mimarisinde  olanlar elektrik olmadan üzerine kaydedilen veriyi tutamazlar . Bu mimariyi kullanan verebileceğimiz en  güzel örnek bilgisayarınızdaki RAM’lerdir. Flash mimarisininde ise bilgiyi elektrik olmadan tutabiliriz .Buna örnek olarak USB Stickleri ve SD Memory kartları  verebilriz. Bizim kullandığımız SSD diskler Flash mimarisi üzerine kurulmuştur .Teknik isimleriyle NAND entegre devrelerinden oluşmaktadırlar.Tabii ki USB lere nazaran çok daha yüksek performans için tüm teslerden geçmiş ve üst seviye performans ürünleri kullanılarak imal edilmişlerdir. Ayrıca bunlarda SSD kontrolcüleri (SSD Controller)bulunmaktadır.Bir anlamda SSD disklerin kalitelerini de belli eden bu kontrolcülerdir .
Şu anda kullandığımız mekanik hard disklerle kıyasladığımız zaman SSD disklerin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz.Daha hızlı başlangıç, daha hızlı rastgele erişim süresi ,düşük enerji gereksinimi ,sessiz çalışma ,kararlı performans ,küçük boyut ve Disk birleştirmeye gereksinim duymama .Dezavantajlarına gelirsek ilk başta fiyatları  diğer disklere göre yüksek, hafızaları düşük ,manyetik alana karşı diğerlerinden daha dayanıksız ve sınırlı sayıda yazma döngüsü (yani ömürleri yazılıp silinince azalıyor).
Şimdi ben sizlere kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak bazı kurulum tiyoları vermek istiyorun.Varolan sisteminize bir SSD disk eklemeniz o kadar da zor değil.Bu dizüstü yada sabit  bilgisayar olabilir.Burada dikkat edilmesi gereken husus alacağınız SSD disk ihtiyacınız olan fazladan depolama alanına büyük olasılıkla sahip olmayacaktır , o yüzden  önerim  işletim sisteminizi SSD diskinizin üzerine kurup eski diskinizi sadece veri depolamak için kullanmanız yönünde olacaktır.Şahsen ben kendim iki yıldır SSD disk ile çalışıyorum ve yazımın başında da belirttiğim gibi bilgisayarımdan aldığım performans artışı beni o kadar şaşırttı ki bunu size anlatmam imkansız. Ayrıca deneyimlerimden yola çıkarak Windows işletim sistemlerini tercih ediyorsanız size SSD diskinizi  Windows 7 yada Windows 8 ile kullanmanızı öneririm. Eğer ben Mac tercih ediyorum derseniz o zaman OS X 10.6.8 Snow Leopard ve üzeri bir işletim sistemi seçmeniz uygun olacaktır.Açık kaynak kodlu Linux’u tercih ederseniz Linux SSD Disk’leri 2.6.33 versiyonundan beri destekliyor.
Şu anda piyasada 70 evrodan başlayan fiyatlarda 60 gb lik SSD Diskleri rahatca rastlayabiliyoruz.Eğer bilgisayarınızda bir yenilik yapmak istiyorsunuz bence SSD disk seçeneğini düşünmeden hareket etmeyin. Zaten farkedilen bir gerçek ,tüm Ultabook’larda ve iMac’larda SSD Disk kullanılıyor olması bir tesadüf olamaz değil mi? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder