29 Kasım 2012 Perşembe

Windows 8 Kullanımı II

Bu hafta geçtiğimiz hafta kaldığımız yerden Windows 8 kullanım turumuza devam ediyoruz. Kısaca bilgimizi tazeleyecek olursak geçen hafta Başlangıç Ekranından bahsetmiştik. Bu hafta sizlere ilk önce Windows Arama’ dan ardından da Windows 8 Uygulamalarından ve bahsedeceğim. Başlangıç Ekranında iken klavye ile herhangi bir şey yazarsanız, hemen Windows Arama ekranı belirir. Örneğin spor” yazarsak bize bilgisayarımızda bulunan ve içerisinde spor kelimesi gecen her şeyi anında bulur. Burada Arama verileri her zaman üç grupta toplar ve bize gösterir. Bunlar sırasıyla Uygulamalar, Ayarlar ve Dosyalardır. Eskisi gibi beklememize gerek yoktur. Buradan istediğimiz dosyayı ya da programı çalıştırabiliriz.

 
 

Herhangi bir uygulama ekranında iseniz farenin sağ tuşuna tıklarsanız size o uygulama ile ilgili bilgileri ve yapabileceğiniz özel ayarları gösterecektir. Genelde uygulamalar Windows 8 standartlarına göre ekrana sığacak şekilde tasarlamıştır. Bir uygulamanın alt dizinleri varsa bunları buradan görebilirsiniz. Örneğin spor uygulamasında iken sağ tuşa bastığımızda karşımıza çıkan menüden Premier Lig’i seçerseniz sizi sayfasına götürür. Burada yine sağ tuşa bastığınızda altta beliren menüden “Başlangıç Ekranına Sabitle”yi seçerseniz artık Premier Lig’e Başlangıç sayfasından anında ulaşabileceğiniz bir uygulama kutucuğunun Başlangıç Ekranından belirdiğini görebilirsiniz. Bu tüm uygulamalar için geçerlidir.
 
 

Eğer ki bir uygulamayı kapatmak isterseniz fareyi ekranın en üstüne götürünüz. Burada bir el işaretinin çıktığını göreceksiniz. Farenin sol tuşuna basılı tutarak bu uygulamayı aşağıya doğru sürükleyin. En sonunda bu uygulamanın ekrandan yok olduğunu göreceksiniz.

Bir uygulamayı kapatmadan Başlangıç Ekranına dönmek isterseniz fareyi sol alt köşeye getiriniz. Burada Başlangıç yazan bir kutucuğun belirdiğini göreceksiniz, eğer bu kutucuğa tıklarsanız sizi hemen Başlangıç Ekranına götürecektir. Ardından yine bu uygulamaya dönebilirsiniz.

Windows 8 uygulamalarını kullanırken bir diğer güzel özellikte aynı ekranda birden fazla çalışan uygulamayı görebilmektir. Bunun için yine fareyi ekranını en üstüne götürünüz. Çıkan el işaretiyle birlikte farenin sol tuşuna basılı olarak uygulamayı sağ ya da sol tarafa doğru kaydırınız. Bu uygulama ekranını biraz küçültüp sağ ya da sola yapıştıracaktır. Şimdi başlangıç ekranına gidip yeni bir uygulama çalıştırın. Bu işlemden sonra her iki uygulamayı da aynı ekranda görebileceksiniz. Windows 8 uygulamaları, yapıları gereği Tam Ekran ve Çeyrek ekran durumlarında bilgiyi kullanıcıya karıştırmadan göstermek üzere tasarlanmışlardır. O yüzden büyütme ve küçültmeler arasında veri kaybı olmamakta ve kullanım rahatlığı sağlanmış olmaktadır. İstediğiniz uygulamayı sağa ya da sola taşıyabilir, ekran boyutunu Tam ya da çeyrek yapabilirsiniz.

 
 
Size bu hafta ayrıca eski klasik masaüstümüze nasıl ulaşabiliriz ondan bahsetmek istiyorum. Başlangıç Ekranında Masaüstü diye bir uygulama kutucuğu olduğunu göreceksiniz eğer buna tıklarsanız eski Masaüstünüze gittiğinizi göreceksiniz. Tabii ki tek bir farkla Başlat Menüsü olmadan. Windows 8 ‘de Masaüstü ‘nü bir Uygulama olarak algılamanızda yarar var. Bu yüzden diğer uygulamalarda olduğu gibi kapatma ve başka bir uygulamayla aynı ekranda gösterme burası içinde geçerlidir. Her ne kadar eskiden Masaüstünde yaptığınız her şeyi yine buradan yapabilseniz de, ilk başta biraz karışık geleceğini düşünüyorum. İllaki ben eski tip bir menü görmek istiyorum diyorsanız işte o zaman Başlangıç ekranında iken Klavyedeki Windows Tuşu ve X tuşuna birlikte basınız ve sol alt köşede bir menü çıktığını göreceksiniz buradan eski alışkanlıklarımıza devam edebiliriz.






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder