9 Kasım 2012 Cuma

Bulut Bilişimi ile Kaybettiklerimiz ve Bulut Hizmetlerindeki Yasal Düzenlemeler



Bu hafta sizlere Bulut Bilişimi Teknolojisi ve sayesinde elimizden giden özgürlüklerden ve hukuki açıdan ortaya çıkması olası görünen bazı durumlardan bahsetmek istiyorum. Gecen haftalar bahsettiğimiz üzere bu teknoloji sayesinde verilerimizi ve programlarımızı Internet ortamında bize ait olmayan veri değolama merkezlerinde tutuyoruz ve istediğimiz an bunlara ulaşabiliyoruz. Tabii ki bu hizmetlerin bir kısmı paralı bir kısmı ise bizlere parasız olarak sunuluyor.

Örneğin Dropbox bizlere parasız olarak 2GB lık veri depolama alanı veriyor. Şöyle bir düşündüğünüzde bunu ve daha fazlasını bize farklı bir şekilde Facebook da veriyor.  Peki, bu firmaların 1000 tane üyesi olduğunu düşünürsek bu toplamda 2000GB veri alanı demek oluyor ve bunun şu anki maliyeti yaklasık olarak 160 Evro civarı. Bu kullanıcı sayısı tabii ki 1000 üye ile sınırlı değil, belki de milyonlarca. Peki, bu firmalar bize bu hizmetleri niye parasız olarak veriyor, bunu hiç düşündünüz mü? Facebook örneğinden yola çıkarsak bir şekilde şirketin para kazanması gerekiyor ve bunu en kısa yoldan nasıl yapıyor, tabii ki sayfaya girdiğimizde sol tarafta çıkan reklamlar sayesinde yapıyor. Burada bir adım daha ileri gidersek bu firmalar dosyalarımızdan bizim ne gibi şeylerden hoşlandığımızı ve ilgi alanlarımızı anlayabilirler ve bu doğrultuda bize reklamlar sunabilirler ve belkide birgün bu bilgiler başka şirketlere verilebilir, kim bilir?

Geçen haftalarda sizlere Windows 8 işletim sisteminden bahsetmiştim. Bu sistemle Microsoft Bulut kavramına girmiş görünüyor. Biz kullanıcılara çok ama çok güzel özellikler sunan yeni bir platform sunuyor. Ama bu güzellikleri yaşamamız için illaki Hotmail ya da Windows live kullanıcı şifremizin olması gerekiyor aksi takdirde bunlar olmadan bu sistemlerin pek bir anlamı kalmıyor. Peki, bu sistemler bizim özgürlüklerimizi kısıtlıyor mu?

Burada şu vurguyu yapmak istiyorum bir bilgisayar mühendisi olarak korsan yazılıma kesinlikle karşıyım. Sonuçta ortada ciddi bir emek var. Lakin özellikle ev kullanıcılarında bu tür yazılımlarla karşılaşıyoruz. Bu yeni modelde artık bunların olması biraz zor görünüyor. Hatta indirdiğiniz mp3 müzik dosyaları dahi, eğer parasını ödememişseniz kaçak sayılıyor. Peki, bu durumda bunlara para ödemediğimiz anlaşılabilir mi? Ya da bunu Microsoft bizim hakkımızda kullanabilir mi? Bunu bilemeyiz, zaten hali hazırda Microsoft kayanak kodunu kimseye göstermiyor.

Sizlere biraz da Bulut Bilişimi kavramının yasal boyutundan bahsetmek istiyorum. Hizmet alırken nelere dikkat etmeliyiz ve bu süreçlerde biz kullanıcıları koruyan yasalar var mı?

Biz bir kullanıcı olarak herhangi bir Bulut Servis sağlayıcısından hizmet alıyoruz diyelim. Bu firmanın ülkemizde olduğunu varsayalım. Peki, ama bu firma acaba bir başka firmadan hizmet alıyor mu? Eğer alıyorsa hangi ülkede bulunuyor? Kişisel veriler nerede depolanıyor ve ortaya çıkacak olan bir anlaşmazlıkta hangi ülkenin kanunları geçerli olacak? Bizler bir Avrupa Birliği ülkesi olduğumuz için bu konuda Avrupa Birliğinin verilerin korunması hakkında direktifleri (EU Data Protection Directive) çok katı. Bu direktiflere göre Bulut Bilişimi hizmeti verecek olan firmaların Avrupa Birliği ülkeleri dışında kuracakları veya Avrupa Birliği ülkeleri dışından kiralayacakları sunucu hizmetlerinde, sunucuların bulunduğu ülkelerin Avrupa Birliği yasalarının belirlemiş olduğu veri koruma güvenlik seviyesinde olması gerekmektedir. AB içinde hizmet vermek isteyen firmalar tabii ki bu direktiflere uygunlar, lakin hali hazırda diğer büyük ülkelerdeki servis sağlayıcılar bu standartları henüz karşılayabilmiş değiller.

Bulut Bilişimi kavramı iyi ve kötü taraflarıyla hayatımıza girdi. Bu konuda geri adım atmamız şimdilik olası görülmüyor. Bu yeni terimle birlikte Bilişim dünyası yeni bir aşamaya giriyor. Bildiğimiz bilgisayarları artık unutup yeni aletlere ve sistemlere alışmamız gerekiyor. Hakikatten bu bilgisayar dünyası çok hızlı değişiyor. Haftaya sizlere Intel'in bu sene sonu piyasaya sürmeyi planladığı NUC isimli mini bilgisayarından bahsedeceğim. Bir masaüstü bilgisayar için boyu çok küçük sadece 10cm*10 cm. Kalın sağlıcakla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder