16 Kasım 2012 Cuma

NUC-Next Unit of Computing







Bu hafta sizlere Intel’in yeni ürünü NUC (Next Unit of Computing) ‘tan bahsetmek istiyorum. Bu ürünün isminin Türkçe karşılığını sizlere tam olarak veremiyorum ama sanırım Bilgi İşlemdeki Son Ünite diyebiliriz. NUC Intel’in ürettiği bir mini bilgisayar. Intel sadece transistorların boylarını küçültmekle kalmıyor aynı zamanda biz kullanıcılara daha kullanışlı ve küçük boyutlarda bilgisayarların da hayatımıza girebileceği müjdesini veriyor. NUC 10 a 10 cm boyutlarında kare bir ana kart üzerine inşa edilmiş ve üzeri renkli bir kapakla güzelleştirilmiş bir mini bilgisayar. Boyu 5cm.Buraya kadar her şey çok iyi görünüyor, lakin NUC kendi başına yeterli kalmıyor. Bizim dışarıdan isteğimize göre RAM bellek ve bir adet SSD disk takmamız gerekiyor. Peki, bu küçük bilgisayarın özellikleri neler, gelin bunlara bir bakalım.

Her şeyden önce şunu belirtelim ki Intel bu yeni ürünü iki farklı model olarak piyasaya sürüyor. Modellerin ikisinde kullanılan ana kartlar birbirinden farklı, dolayısıyla iki model birbirinden ayrılıyor.

Her iki modelde de Ana kart üzerinde gömülü İntel’in üçüncü nesil i3 işlemcileri tercih edilmiş.(Lakin Intel ileride i5 ve i7 işlemcilerin kullanıldığı modelleri de piyasaya süreceğinin mesajını veriyor.)Ana kart bizlere iki adet DDR3 SO-DIMM (RAM Hafıza) yuvası sunuyor ve 16 GB’a kadar hafıza desteği sağlıyor. Ayrıca SSD disk için bir adet mSATA yuvası ve Wifi ve BlueTooth için de bir adet PCI-E yuvası da bulunuyor. Ana kart üzerinde Wifi ve BlueTooth için bir adet anten bulunmakta.

Dış kısmına gelecek olursak. NUC bizlere bir adet ön yüzde ve iki adet yan yüzde olmak üzere toplamda üç adet USB yuvası sunuyor.

Video ve Ağ bağlantısı ise iki modelde farklı olarak karşımıza çıkıyor. Zaten modelleri birbirinden ayıran da bu. Birinci modelde iki adet HDMI çıkışı ve bir adet RJ45 Gigabit Ethernet(Bildiğimiz Ağ Kablosu) çıkışı var. İkinci modelde ise bir adet HDMI ve bir adet te Thunderbolt(Bu çıkışa Apple bilgisayarlarda rastlıyoruz ) çıkışı var.

NUC’ların üzerinde Windows veya Linux işletim sistemi çalışabiliyor. Bu isteğe bağlı.
 

Peki NUC’u kullanmak için neler gerekiyor gelin bunlara bir bakalım.

Bir adet A/C Elektrik Fişi, RAM Bellek, WiFi ya da Bluetooth kartı ve mSATA bağlantısı olan bir SSD Disk almamız şart. Bunları satın aldığımız NUC’un üzerine monte ediyoruz. Gerçi birçok firma bunu bize hazır olarak zaten sunacaktır.

NUC’ların satışına önümüzdeki ay başlanması planlanıyor. Fiyatı yaklaşık olarak 400 Dolar yani bugünkü kurla hesaplarsak 315 Evro olması bekleniyor.

NUC’la bir sistem kurmak istersek bize kabaca ne kadar gerekiyor ona bir bakalım.

Bunun için ben şunları tercih ettim. Bir adet 80GB’lık Intel SSD,4GB’lık Kingston DDR3 Bellek,  bir adet Wifi USB ve bir adet fiş. Bunların bize maliyeti yaklaşık olarak 190 Evro. Yani yaklaşık 500 -550 Evro civarı bir adet nur topu gibi NUC’unuz oluyor. Tercih sizin. Her şeyin küçüldüğü şu Bilgisayar dünyasında belki de bundan böyle NUC gibi ufacık bilgisayarlarımız ve hologram ekranlarımız olacak ve ofisimizi hep yanımızda taşıyacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder