23 Kasım 2012 Cuma

Windows 8 Kullanımı I

 Bu hafta sizlere Windows 8 kullanımından bahsetmek istiyorum. Aslında bu bir seri halinde size sunmayı düşündüğüm Windows 8 kullanım kılavuzunun ilki. Bir önceki yazılarımda size Windows 8’den bahsetmiştim. İşe başlamadan önce şunu vurgulamakta gerek var. Windows 8 hem dokunmatik ekranlar da hem de fare ve klavye ile kullanılmak üzere tasarlanmış. Ben bu kullanım kılavuzu niteliğindeki yazılarımda sizlere bunu fare klavye ikilisi için anlatacağım, eğer ihtiyac duyarsak ileride bunu dokunmatik ekranlar içinde yapabiliriz.


Her şeyden önce Windows 8’i tam randımanlı kullanmak istiyorsanız. Var olan Hotmail yada Windows Live Id hesabınızı Windows 8 kurulu makinanıza bağlamanızı öneririm. Tabii ki Internet olmazsa olmaz. Eğer Internet bağlantınız yoksa hiç Windows 8 kurmayın derim.
Şimdi kısaca sizlere Windows 8’de bulunan ve karşınıza çıkacak olan bazı ekranlardan bahsetmek istiyorum. Bunlardan ilki Başlangıç ekranı.




Burası oldukca önemli çünkü buradan her yere erişiminiz var. Bu ekran şifrenizi girdikten sonra karşınıza çıkacaktır ve Windows 8’nin ana ekranıdır. O eski masaüstünüzü unutun, artık, yeni massaüstünüz burası. Gerçi Windows işletim sistemlerinde olan masaüstünüz şimdilik hala duruyor ama ona daha sonra değineceğim. Şimdilik panik yapmadan bekleyin. Bu ekranda bilgisayarınızda bulunan uygulamaları kutucuklar içerisinde göreceksiniz. Bunlar eskiden bildiğimiz uygulama kısa yollarının yeni görünümü. Ben bunlara uygulama kutucukları diyorum. Bir çok uygulama Windows 8 ile artık hareketsiz bir kutucuğa sahip değil. Uygulama kutucukları uygulamanın tipine göre gerekli güncellemeleri yapıp anında kutucuklarda bu yenilikleri bize gösteriyorlar. Örneğin Hava Durumu uygulamasının kutucuğu bölgenizdeki hava durumundaki değişiklikleri masaüstünde size gösterebiliyor. Tabii ki bu uygulamaların Windows 8 için yazılmış olması gerekiyor. Bu tip uygulamalar Windows Store’da bulunuyor. Şu anda hemen hemen hepsi parasız. Lakin ileride ne olur bilemem.
Şimdi gelelim bu Başlangıç masaüstünü nasıl kullanacağımıza.
Eğer fareyi ekranın sağ üst yada sağ alt köşesine götürürseniz hemen sağdan bir menünün çıktığını göreceksiniz buna charm deniyor.




Bu menüde Ayarlar, Ara, Paylaşım, Cihazlar ve Başlangıç butonları karşınıza çıkacaktır. Eğer bir program kullanırken bu işlemi yaparsanız o zaman o program ile ilgili ayarlar da ayrıca burada çıkacaktır.
Eğer fareyi sol üst köşeye götürüp bir kez tıklarsanız o anda çalışmakta olduğunuz programların sırasıyla ekranın sol tarafında listelendiğini göreceksiniz. Tabii ki eğer herhangi birinin üzerine doğru fareyi hareket ettirirseniz sizi o programın olduğu sayfaya götürecektir.



Bağlangıç ekranındaysanız sol altta bulunan eksi işaretine bastığınızda ekrandaki tüm uygulamaların boyutlarını küçüldüğünü göreceksiniz. Eğer ekranın herhangi bir yerine birkez tıklarsanız tüm uygulama kutucukları tekrardan büyüyecektir.
Tüm uygulamaların kısayol kutucukları masaüstünde olduğu için hepsini biranda göremeyebilirsiniz bunu için fareyi eğer sağa doğru kaydırırsanız masaüstünün ne kadar büyük olduğunu göreceksiniz. Bir uygulamayı açmak istiyorsanız eskisi gibi üzerine tıklamanız yeterli. Eğer bir uygulamayı masaüstünden kaldırmak istiyorsanız (bu işlem o uygulamayı bilgisayarınızdan silmez) Uygulama kutucuğu üzerine gelip farenin sağ tuşuna basınız. Bu size aşağıda boydan boya bir menü açacaktır.

 Buradan bu uygulamayı başlangıç ekranından ayır derseniz, o uygulama başlangıç ekranından gider. Tekrardan bu uygulamayı masaüstüne eklemek isterseniz sağ alttaki eksi işareti üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın buradan çıkan tüm uygulamalara göstere tıklayınca sizi tüm uygulamaların olduğu ekrana götürür yine buradan bu uygulamaları ana menüde gösterebilirsiniz. Eğer bir uygulama kutucuğunun yerini değiştirmek istiyorsanız fare ile onu tutup yerini değiştirebilirsiniz. Şimdilik haftaya görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder